‘De Veldweg’ op de Kollenberg geopend

Foto:

Gedeputeerde Patrick van der Broeck, wethouder Noël Lebens en waterschapsvoorzitter Jan Schrijen verrichtten vandaag per tractor de openingshandeling van ‘De Veldweg’, het eerste deel van het project Natuur- en Landbouwontwikkeling Kollenberg. 

In dat project worden natuur- en landschapsontwikkeling en verbetering van de agrarische bedrijfsvoering middels kavelruil parallel aan elkaar opgelost. De kavelruil was een proces van vele jaren, dat op basis van vrijwilligheid moest plaatsvinden en dat nu dan eindelijk is afgerond. Volgens député Van der Broeck was het een kwestie van engelengeduld. Het feit dat de gemeente een Europese subsidie van 117.000 euro aan haar neus voorbij zou zien gaan wanneer ‘De Veldweg’ niet voor het einde van dit jaar klaar zou zijn heeft wellicht ook een rol gespeeld. De werkzaamheden aan ‘De Veldweg’ kosten in totaal 131.000 euro.
Het project richt zich verder op een verbeterde ontsluiting, het oplossen van waterproblematiek en de verbetering van recreatiemogelijkheden in het gebied. Wat de waterproblematiek betreft maakte voorzitter van waterschap Roer en Overmaas Jan Schrijen van de gelegenheid gebruik om – gezien het toenemend aantal extreme buien – op het belang van de aanleg van extra opvangbekkens in het gebied te wijzen.
Unieke combinatie
Vooral de unieke combinatie van natuurontwikkeling (de Kollenberg is een van de laatste en tevens succesvolste korenwolf reservaten), landschapsherstel (oude wandelpaden en graften worden teruggebracht), verbetering van de agrarische bedrijfsvoering (in het kader van het behoud van Limburgs cultuurlandschap) en natuurlijk recreatie. Jaarlijks passeren zo’n 20.000 wandelaars in het kader van het Pieterpad of de route naar Santiago de Compostella de Kollenberg. Bovendien is er nu ruimte voor de dringend gewenste uitbreiding van het Memoriebos met een kavel dat grenst aan de hoek van de Molenaarlaan met de Doolweg.
Cookieinstellingen