Nieuwe revisie Zitterd Revisited

Opnieuw zijn de plannen van Zitterd Revisited – het uit 1999 daterende masterplan, waarmee behoud en versterking van een vitaal en krachtig centrum van Sittard met zijn historisch hart worden nagestreefd – op delen achterhaald door de tijd. 

Eerder – in 2009 – werd het plan al eens aangepast op grond van ervaringen en nieuwe inzichten tijdens de uitvoeringsperiode. Vreemd is dat niet, want het project van binnenstedelijke herstructurering betreft een langjarig en dynamisch proces.
Tot op heden zijn er de nodige deelprojecten – al dan niet in aangepaste vorm – uitgevoerd, waaronder de bouw van de Rosa Woontoren, Odapark, de Dominicaan, De Spil, schootsvelden noord/west, water in de grachten, reconstructie Odasingel – Elisabeth van Barsstraat – Paardestraat – Haspelsestraat, herinrichting terrein oude ziekenhuis, herinrichting Stationskwartier, upgrading/ herinrichting infrastructuur diverse winkel- en aanloopstraten centrumgebied, nieuwbouw Nettorama, sloop voormalig kantoor ZOwonen en reconstructie/uitbreiding parkeerplaats Albert Heijn XL supermarkt. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan Ligne.
De aanhoudende economische crisis, de daarmee samenhangende noodzaak tot ingrijpende overheidsbezuinigingen en de demografische ontwikkelingen maken nu dat vijf jaar na de vorige aanpassing opnieuw een herbezinning gewenst en zelfs noodzakelijk is.
Het college van B&W geeft in de Actualisatie Zitterd Revisited aan dat de plannen wat betreft nieuw te bouwen woningen, winkel- en kantoorruimte naar beneden moeten worden bijgesteld. Ook na die bijstelling is er nog een tekort van 40 miljoen euro. 
De gemeente heeft dan ook middels een brief aan de provincie gevraagd om het project Zitterd Revisited als structuurversterkend project ‘nu en/of in de toekomst’ te voorzien van substantiële ondersteuning. Tot 2025 is met de realisatie van Zitterd Revisited een bedrag tot 600 miljoen euro gemoeid. Ook wordt er een beroep gedaan op marktpartijen, vastgoedeigenaren, ondernemers en anderen hun verantwoordelijkheden te nemen en met goede en vernieuwende initiatieven te komen.
De totale opgave binnen Zitterd Revisited is immers niet door de gemeente alleen te behappen, zo geeft de gemeente in de Actualisatie aan. Zij wil, als het gaat om de uitvoering, zo min mogelijk een risicodragende rol in deelprojecten vervullen en zich in principe beperken tot de typische overheidsverantwoordelijkheid ten aanzien van met name de openbare ruimte. Een regisserende rol.
De herziene ontwikkelingsvisie van Zitterd Revisited voor de langere termijn (2014-2025) wordt in de raadsvergadering van 17 december behandeld. 
Foto: © Libor Bednarik – Sittard365.com
Cookieinstellingen