Dader steekpartij Geleen niet gestraft

Op 22 september 2013 stak Heerlenaar Raymond B. in een Grieks restaurant in Geleen een inwoner uit die plaats neer. Het slachtoffer werd meermaals gestoken en raakte ernstig gewond.

Ofschoon de rechtbank poging tot doodslag bewezen acht volgt er voor het delict geen straf. Volgens de rechter kan verdachte niet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daad. B. lijdt aan ADHD en vermoedelijk PTSS (post traumatisch stress syndroom) en heeft als kind een trauma opgelopen. In het verleden heeft hij meermalen machteloos moeten toezien dat zijn vader en, later, zijn stiefvader zijn moeder mishandelde. Nu was hij weer getuige van een mishandeling van een vrouw door een man (het slachtoffer). 
De rechtbank acht het aannemelijk dat dit aanzienlijke impact op verdachte heeft gehad en dat het voor verdachte moeilijk was om hier niet op te reageren. Drie onafhankelijke deskundigen waren van mening dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Om die reden legt de rechtbank verdachte geen straf op.
Omdat B. niet wordt gestraft kan het slachtoffer geen aanspraak maken op een schadevergoeding. De rechter liet weten te begrijpen dat dit voor hem en zijn gezin extra pijnlijk is, maar dat de rechtbank niet anders kan. De wet laat in deze strafzaak geen mogelijkheid open toch een vergoeding toe te kennen ten laste van de verdachte voor het overkomen leed.
Cookieinstellingen