Vaccinatie tegen meningokokkenziekte

Foto: CC0 via pxhere

Ondanks de coronacrisis is het belangrijk dat jongeren hun vaccinaties krijgen uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg roept daarom alle 14-jarigen in onze gemeente op voor de vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Zij ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging op het huisadres.

In een tijd waarin iedereen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden, lijkt het tegenstrijdig opgeroepen te worden voor een vaccinatie. Omdat er nog steeds mensen ernstig ziek worden door de meningokokkenbacterie, is uitstel van deze vaccinatie onverstandig. De vaccinatie tegen meningokokkenziekte gaat tijdens de coronacrisis dus gewoon door, hetzij op een iets andere manier dan gebruikelijk.

Maatregelen corona

GGD Zuid Limburg doet er alles aan om de vaccinatie veilig te laten verlopen. Zo worden alle mogelijke maatregelen genomen om de jongeren, artsen en verpleegkundigen goed te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Zo wordt slechts een klein aantal jongeren per uur uitgenodigd en maken medewerkers gebruik van beschermingsmaterialen. Waar mogelijk wordt 1,5 meter afstand bewaard. Ook is gezorgd voor goede begeleiding en instructie binnen en buiten het gebouw (Valkstraat 69 in Sittard). De vaccinatieperiode loopt van 4 mei tot 1 juli.

Voorkom besmetting

In de uitnodiging die de jongeren thuis ontvangen, is gevraagd rekening te houden met onderstaande aandachtspunten:

  • Houd je alsjeblieft exact aan de tijd die op de uitnodigingsbrief wordt vermeld. Dit is echt belangrijk in verband met het creëren van voldoende spreiding in onze locatie en daarbuiten. Voor iedere jongere is maximaal 5 minuten tijd gepland.
  • Houd zowel in als buiten het gebouw voldoende afstand (1,5 meter) tot anderen.
  • Kom het liefst alleen naar de afspraak. Mocht je dat echt niet prettig vinden neem dan maximaal 1 ouder/verzorger/begeleider mee.
  • Neem de uitnodigingsbrief mee en je identiteitsbewijs, dan kunnen wij de administratie snel afhandelen.
  • Luister op locatie naar de aanwijzingen van de medewerkers van de GGD.
  • Je afspraak kan niet doorgaan als jij of één van je gezinsleden last heeft van verkoudheid, hoesten en koorts. We vragen je in dat geval telefonisch af te melden. We maken dan meteen een nieuwe afspraak.

Meer informatie en contact

Meer informatie over deze vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor 14-jarigen, vindt u op de website van

Voor vragen of het verzetten van een afspraak kunt u terecht bij de Jeugdgezondheidszorg (regio Westelijke Mijnstreek), bij voorkeur via mail: [email protected] of telefonisch, tussen 08:30 en 12:30 uur:

  • tot en met 24 april via nummer: 0646711089
  • vanaf 28 april via nummer: 0888805035

» Download de flyer corona/meningokokken van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (pdf, 74 kB)

Reacties