Help mee aan de veiligheid in uw wijk – doe mee met Burgernet!

Foto: Burgernet

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.

De meldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving of vermiste personen, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een zo goed mogelijk signalement. Burgernetdeelnemers krijgen melding met het verzoek uit te kijken naar een omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Infographic Burgernet

Download de app (gratis)

Wilt u ook meehelpen om in uw omgeving vermiste personen of daders van misdrijven op te sporen? Download dan de gratis app van Burgernet. Hierop ziet u meteen de locatie waar u zich bevindt en de locatie van het incident. De app heeft uw toestemming nodig om uw GPS-locatie te gebruiken. Zo ontvangt u meldingen over acties die op dat moment in uw buurt gebeuren, waar u ook bent. U ontvangt meldingen als tekstbericht. In de app zelf kunt u ook het spraakbericht beluisteren. Iets gezien? Dan belt u rechtstreeks met de meldkamer. Dat doet u via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Of in de app via “Bel met de politie” knop.

Burgernet gebruikt uw locatiegegevens verder nergens voor. Uw gegevens worden dus ook niet bijgehouden.

Burgernet werkt!

Sittard-Geleen telt inmiddels 27.913 (juni 2020) burgernetdeelnemers via sms en e-mail. In onze gemeente zijn tussen juni 2019 en juni 2020 zo’n 121 digitale buurtonderzoeken (door politie na misdrijf) ingezet. Ook zijn er 92 burgernetacties (onder andere oproep van vermissingen) geweest, waarvan er 22 op basis van informatie van oplettende inwoners succesvol zijn verlopen.

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Wilt u naast de Burgernet app ook extra informatie over acties, nieuwsbrieven en preventieve berichten ontvangen? Dan kunt u zich inschrijven als deelnemer via www.burgernet.nl. Burgernet en NL-Alert worden wel eens met elkaar verward. In onderstaand filmpje wordt het verschil tussen beide systemen uitgelegd.

Reacties