Coronavirus – veelgestelde vragen over regels

Foto: CC0

De Gemeente Sittard-Geleen geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

Horeca en detailhandel

 • Wat zijn de regels voor de horeca?
  Gasten in de horeca en bij evenementen moeten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Tenzij ze uit 1 huishouden komen. Uw groep mag uit maximaal 4 personen bestaan. Daarnaast moet u een reservering en hebben en vindt er een gezondheidscheck plaats. Horecagelegenheden zijn verplicht om bezoekers te vragen zich te registreren. Binnen mogen er per ruimte maximaal 30 personen zijn. Buiten is dat 40. Vanaf 21:00 uur worden geen nieuwe bezoekers meer toegelaten, om uiterlijk 22:00 uur sluiten de deuren.
 • Moet ik een mondkapje op?
  De overheid adviseert dringend om een mondkapje te dragen in binnenruimtes. Sommige winkeliers verplichten het dragen van een mondkapje in hun zaak. U kunt het mondkapje natuurlijk afzetten om te eten of drinken.

Scholen

 • Moet mijn kind een mondkapje op op school?
  Alleen voor het voortgezet onderwijs zijn mondkapjes verplicht. Leerlingen wordt gevraagd mondkapjes op te zetten buiten de lokalen. Bij beroepsgerichte vakken of praktijkonderwijs kan het ook nodig zijn in het lokaal een mondkapje te dragen.

Vrije tijd en vervoer

 • Kan ik wel naar België/ Duitsland?
  België staat Limburgers toe. Duitsland heeft reisbeperkingen opgelegd voor Limburg. U mag Duitsland alleen in als u op doorreis bent naar een ander land of als u minder dan 24 uur in Duitsland verblijft. U kunt dus wel nog tanken en/of boodschappen doen over de grens.
 • Met hoeveel mensen kan ik thuis afspreken?
  Nodig maximaal 3 mensen uit. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee voor het maximum aantal personen. Als een samenkomst leidt tot overlast bij anderen kan er gehandhaafd worden.
 • Wat moet ik doen als ik terug kom uit een code-oranje gebied?
  Blijf voor de zekerheid 2 weken in thuisquarantaine. Heeft u klachten? Laat u testen. Bel daarvoor 0800-1202.
 • Welke regels gelden er voor evenementen?
  Voor evenementen gelden dezelfde regels als voor andere activiteiten binnen en buiten. De organisatoren zijn verantwoordelijk voor de naleving van de regels en adviezen. Rond de organisatie van een evenement wordt ook rekening gehouden met het vervoer, zodat de druk op het openbaar vervoer beperkt blijft. Bij vergunningplichtige evenementen worden de regels voor binnen en buiten meegenomen bij de vergunningaanvraag.

Afval

 • Het huis-aan-huis ophalen van afval gaat door volgens planning. Alle milieuparken zijn open. Het kan er erg druk zijn. Kom dus alleen en laat kinderen thuis. Hou er rekening mee dat u alleen kunt pinnen. Voor de meest recente informatie over de afvalinzameling kijkt u op RWM.nl, of download de RWM-app.

Gemeente

 • Is de gemeente open?
  Ja. Wel vragen we u om alleen in dringende gevallen naar de Stadswinkel te komen. Kijk op onze website of u uw aanvraag misschien online of telefonisch af kunt handelen. En verzet of annuleer uw afspraak als u verkoudheidsklachten heeft. De meeste medewerkers van de gemeente werken vanuit thuis. Heeft u een afspraak of wilt u contact met een medewerker? Bel ons dan op 14046. Ons callcenter verbindt u door.
 • Gaat de markt nog door?
  Ja, maar houd rekening met maatregelen. Betaal zo veel mogelijk met pin.
 • Kan ik nog verhuizen?
  Ja, maar momenteel is het alleen mogelijk om een verhuizing door te geven via de website van de gemeente.
 • Ik zie nog steeds groepen mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Kan de gemeente daar niks aan doen?
  Spreek de mensen er op aan. Heeft dat geen effect, dan kunt u een melding maken bij de gemeente.

Ondernemers

 • Ik ben ondernemer en heb vragen over de financiële compensatieregeling/ tozo. Waar kan ik meer informatie krijgen?
  De overheid heeft meerdere maatregelen ingesteld om ondernemers te helpen. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.
  Meer informatie voor ondernemers omtrent het coronavirus vindt u ook op onze website: Coronavirus – informatie voor ondernemers.
 • Welke maatregelen gelden voor mijn onderneming en hoe weet ik of ik er aan voldoe?
  Alle vragen die u heeft met betrekking tot het coronavirus en uw onderneming kunt u stellen aan het Ondernemerscontact.

Reacties