Gemeentelijke subsidies voor klimaatadaptatie

Foto: Lamiot, [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Door uw huis en tuin groener en water- en klimaatbestendiger te maken draagt u bij aan de vermindering van de effecten van klimaatverandering.

Daarmee beschermt u uzelf bovendien beter tegen schade bij wateroverlast. Voor drie maatregelen waarmee u uw huis en tuin groener en water- en klimaatbestendiger maakt wordt subsidie verleend:

  1. Het aanleggen van een groendak
  2. Het aanleggen van een groengevel
  3. Het aanleggen van een waterkerende constructie

De eerste twee maatregelen helpen mee om de effecten van klimaatverandering te verminderen. De derde maatregel is bedoeld om uzelf beter te beschermen tegen schade bij wateroverlast.

Een groendak en een groengevel houden water vast en helpen daarmee wateroverlast te verminderen bij hevige regenbuien. Daarnaast dragen ze bij aan temperatuurverlaging in de hete zomermaanden. De beplanting vormt natuurlijke isolatie. Het absorbeert de warmte niet, maar zorgt voor verkoeling mede door verdamping van het water. Het effect is dat de temperatuur daalt en het minder heet wordt.

Voor wie?

Iedereen met een woning of bedrijfspand kan meedoen. Als u huurt, moet u een akkoordverklaring van verhuurder meesturen.

Aanvragen

Om de subsidie aan te vragen vult u het aanvraagformulier in. In de subsidieregeling staat aan welke voorwaarden u moet voldoen om voor de subsidie in aanmerking te komen. Lees de volledige subsidieregeling op overheid.nl.

 Waarom maatregelen voor klimaatadaptatie?

Hoosbuien, hittegolven, droogte en overstromingen. Klimaatverandering staat volop in het nieuws. Belangrijk is om ons aan te passen aan het veranderende klimaat (dat is met een duur woord klimaatadaptatie). Zo worden we weerbaarder en kunnen we tegen een stootje. Ook u kunt hier aan meewerken. Groen op het dak of aan de gevel kan hierbij helpen. Door het groen wordt het minder warm en wordt het regenwater beter vastgehouden. Hierdoor hebben we dus minder last van hitte en hoosbuien. Een andere manier is te voorkomen dat het water in het huis naar binnen stroomt. Met een waterkerend schot kan veel schade voorkomen worden. U kunt deze maatregelen voor uw woning of bedrijf treffen.

Wanneer komt u in aanmerking?

Om voor een bijdrage in aanmerking te komen moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  1. U bent eigenaar of gebruiker van het gebouw.
  2. Voor een bestaand gebouw moet voor een groendak het dak plat zijn met een beton- of houtconstructie.
  3. Voor een nieuw gebouw kan een groendak ook op hellende daken worden aangelegd, mits dit akkoord is bevonden bij de omgevingsvergunning. Alleen voor de meerkosten voor een groendak wordt een bijdrage gegeven.
  4. De oppervlakte van een groendak bedraagt minimaal 10 m2.
  5. De wateropslag is minimaal 25 l/m2 bij een extensief groendak en minimaal 50 l/m2 bij een intensief groendak.
  6. De oppervlakte van een groengevel bedraagt minimaal 5 m2.
  7. Een groengevel moet volledig zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte.
  8. Ontwerp, aanleg en onderhoud moeten deugdelijk en zorgvuldig worden uitgevoerd (zie verordening).
  9. Een waterkerende constructie moet tegen of zo dicht mogelijk bij het gebouw worden geplaatst. Constructies mogen niet tot wateroverlast op andere locaties leiden.

Hoeveel krijgt u vergoed?

De subsidie vergoedt tot 50% van de gemaakte kosten. Voor een groendak en een groengevel is dit maximaal € 25.000. Voor een waterkerende constructie is de bijdrage maximaal € 3.000.

Er is een vastgesteld budget beschikbaar voor aanvragen in de gemeente Sittard-Geleen. De aanvragen worden beoordeeld in volgorde van binnenkomst. Zodra de grens van het budget is bereikt, worden geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen. De aanvrager krijgt hiervan bericht. Kortom: wie het eerst komt die het eerst maalt!

Hoe doet u een aanvraag?

U kunt de subsidie aanvragen met behulp van de aanvraagformulieren:

Stuur het volledig ingevuld en ondertekend formulier samen met alle bijlagen naar [email protected] of Gemeente Sittard-Geleen team IPOR, Postbus 18, 6130 AA Sittard.

Na ontvangst neemt een van de medewerkers van de gemeente Sittard-Geleen contact met u op om de maatregelen te bespreken.

Hoe gaat het nu verder?

  1. Na ontvangst beoordeelt de gemeente of de aanvraag compleet is ingevuld.
    Indien dit niet zo is krijg je het verzoek om de ontbrekende gegevens alsnog aan te leveren.
  2. Als de aanvraag compleet is, wordt deze inhoudelijk beoordeeld. Als aan alle voorwaarden is voldaan en er nog budget beschikbaar is, wordt positief op de aanvraag besloten. Je krijgt hiervan bericht met daarin de vastgestelde bijdrage. Indien niet aan alle voorwaarden is voldaan, krijg je een negatieve besluit of het verzoek om het plan aan te passen.
  3. Na een positief besluit kun je het plan uitvoeren, waarbij je zorgvuldig bonnen en facturen bewaart en foto’s maakt (bij voorkeur digitaal) van de uitvoering.
  4. Na uitvoering doe je een gereedmelding van de uitgevoerde afkoppelmaatregelen, inclusief bijlagen in en stuurt dit naar de gemeente.
  5. De gemeente beoordeelt de definitieve aanvraag en gaat bij een positief oordeel over tot uitbetaling van de vastgestelde bijdrage. Indien het plan anders is uitgevoerd dan aanvankelijk aangevraagd, kan het bedrag hierop worden aangepast.
  6. Zo nodig komt een medewerker van de gemeente vooraf ter plekke kijken of de plannen passen binnen de subsidieregeling en/of achteraf of het project volgens de aanvraag is uitgevoerd.

Heeft u vragen over de regeling?

Bel dan met de gemeente op nummer 14 046 of stuur een e-mail naar [email protected]. Een afspraak maken om bij u thuis te komen kijken of meer advies te geven, kan ook.

Cookieinstellingen