Buurtpreventie zoekt meer mensen!

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

“Veel mensen zijn blij met onze aanwezigheid in de buurt”, merkt Ronald Otten. Hij is coördinator van de teams Geleen Centrum en Geleen Zuid/Kluis en gaat helpen in Oud-Geleen een nieuw team op te zetten.

“Ze zien dat de buurt verbetert, dat overlast afneemt.” Als voorbeeld noemt Ronald het Burgemeester Damenpark: “Jeugd zorgde daar een tijd lang voor veel overlast. Hun muziek stond hard en ze lieten rotzooi achter.” Ronald gaat met ze praten. Door zijn hondje, met ook een geel buurtpreventiehesje, maakt hij snel contact. “Dat vonden ze schattig”, lacht hij. “Ik heb ze gevraagd de muziek niet te hard te zetten. En blikjes netjes in de prullenbak te gooien. Dat wilden ze wel doen, maar de prullenbak was zo ver weg. Kon er geen prullenbak bij de kiosk komen? Dat heb ik voor ze kunnen regelen. Het park is nu veel schoner. De jongeren houden veel meer rekening met de buurt.”

Veilig gevoel

De meeste buurtpreventieteams hebben een eigen Facebookpagina. “Daarop komt bijvoorbeeld rond de feestdagen een bericht als: ‘Laat een lampje branden als je van huis gaat’. Want een verlaten huis is uitnodigend voor inbrekers.” De wijk Hoogveld heeft ook een buurtapp, waarin naast het buurtpreventieteam veel bewoners zitten. Stephanie Stille is één van hen: “Het is super hoe snel buurtpreventie in actie komt als je via de app een melding doet. Ik zag een keer vanaf mijn vakantieadres dat er twee collectanten voor onze deur stonden. Omdat ik er een akelig gevoel bij had, meldde ik het via de app. Toen zijn er meteen twee buurtpreventiemensen bij ons huis gaan kijken. Ze zijn zelfs op zoek gegaan naar de collectanten en hebben met ze gepraat. Daarna konden ze ons geruststellen. Het geeft mij een veilig gevoel dat ze er zijn. Ze zijn echt onderdeel van onze wijk. De buurt- en oudervereniging betrekt ze ook bij evenementen. Zoals de Sinterklaas-intocht. Ze zijn overal bij en goed zichtbaar, dat is heel fijn.”

Ook de hond een hesje

“Loop vrijblijvend een keer mee”, nodigt Ronald inwoners uit. “Dat kan ook met je hond. Als je toch dagelijks je rondje loopt, waarom dan niet een gele jas aantrekken en melden wat je onderweg ziet? Denk aan een omhoog staande stoeptegel. Ouderen kunnen daardoor vallen. Of een lichtmast die kapot is. Als het ergens donker is, voelen mensen zich er niet veilig. Een kliko die voor de garage staat, is een handig opstapje voor inbrekers. Wij maken mensen daar bewust van. Met een voetje bij de kliko en uitleg aan de deur of op een kaartje in de brievenbus. Zo help je de buurt veiliger en leefbaarder te maken. En dat doe ik al negen jaar met plezier.”

De gemeente zorgt dat je goed voorbereid start bij Buurtpreventie. Je krijgt een training en goede ondersteuning. Ook als je maar enkele uren per week kunt, ben je van harte welkom.

Cookieinstellingen