Sittard-Geleen verheft afvalinzameling tot kunst met het Art Bins Project

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen gaat het probleem van zwerfafval te lijf met een kleurrijke aanpak: het Art Bins Project.

Dit bijzondere initiatief, een samenwerking tussen HutsSpot en de gemeente Sittard-Geleen, zorgt ervoor dat afvalbakken worden omgetoverd tot ware kunstwerken. Het project combineert creativiteit en duurzaamheid om de stad te verfraaien en mensen bewust te maken van het belang van een schone omgeving.

Hoe het begon

Tijdens een wandeling door Sittard viel het Sanne Janssen van HutsSpot op dat de afvalbakken er vies en slecht uitzagen. Dat is niet alleen lelijk, maar ook een reden waarom afval op straat belandt. De bakken vielen simpelweg niet op. Toen ontstond bij Sanne het idee om de afvalbakken een mooi jasje geven en zo onze stad samen schoner maken.

Het project kreeg al snel vorm. De eerste ontwerpen kwamen van jongeren van dagbesteding Samen Bijzonder. Wesley en Maikel creëerden een ‘Fortuna-afvalbak’, terwijl Morgan en Lucyna een bak beschilderden met bloemen en hartjes om de stad meer kleur en liefde te geven.

Het enthousiasme verspreidde zich snel. Tijdens het Bright Festival 2022 maakten leerlingen van basisscholen De Reuzepas en Munstergeleen ontwerpen voor de afvalbakken bij hun scholen. De vijf mooiste ontwerpen van elke school werden daadwerkelijk uitgevoerd door de kinderen tijdens het festival.

Een jaar later, tijdens het Bright festival 2023, kwamen zo’n 300 brugklasleerlingen van het Graaf Huyn College in aanraking met het Art Bins Project. In een workshop van HutsSpot leerden zij over zwerfvuil, het belang van meedoen en de rol van kunst in hun eigen omgeving. Daarna gingen zij aan de slag met hun eigen ontwerp voor de afvalbakken.

De gemeente Sittard-Geleen was zo onder de indruk van de resultaten dat HutsSpot werd gevraagd om het project uit te breiden. Kunstbende en de opleiding Mediavormgeving van het Vista College sloten zich aan, waardoor nog meer prachtige ontwerpen tot stand kwamen. Uiteindelijk werden vijftig plekken in de hele gemeente aangewezen voor nieuwe, kunstzinnige afvalbakken.

De winnende ontwerpen zijn inmiddels op de afvalbakken gezet, die nu door de hele stad te bewonderen zijn. Deze kleurrijke kunstwerken trekken niet alleen de aandacht, maar herinneren mensen er ook aan hun afval netjes weg te gooien. Om dit te vieren en iedereen die eraan heeft meegewerkt te bedanken was er een feestelijke bijeenkomst bij de Art Bin in de Annastraat in Geleen. Aan wethouder Geilen de eer om daar de afvalbak te onthullen en daarmee ook het startsein te geven voor de ‘week zonder afval’.

Wat maakt het Art Bins Project zo bijzonder?

Wethouder Geilen is trots op iedereen die een bijdrage aan dit project heeft geleverd: “Door afvalbakken om te toveren tot kunstwerken, wordt het straatbeeld aantrekkelijker. Kunst in de openbare ruimte zorgt voor een positieve sfeer en kan mensen inspireren en blij maken. Bovendien trekken de kunstzinnige afvalbakken de aandacht en herinneren mensen eraan hun afval netjes weg te gooien. Dit helpt om zwerfafval tegen te gaan en draagt bij aan een schonere omgeving. Traditioneel worden afvalbakken vaak juist zo ontworpen dat ze niet opvallen, omdat het idee is dat bakken het beeld van de straat zo min mogelijk moeten verstoren. Eigenlijk staat dat haaks op het gebruik, dus ik vind het idee van de Art Bins heel mooi. Zo nodigen afvalbakken uit om ze te gebruiken. Bovendien zijn bij dit project zo veel verschillende partijen en leeftijdsgroepen betrokken dat het heel breed in onze gemeenschap aankomt. Dat is precies wat we voor ogen hebben met onze aanpak waarbij we uitgaan van het idee dat de openbare ruimte de tuin is van ons allemaal.
Het project betrekt vooral jongeren actief bij hun lokale gemeenschap. Door hen de kans te geven hun creativiteit te uiten en iets blijvends bij te dragen aan hun omgeving, voelen zij zich meer verbonden met hun stad.”

Het Art Bins Project is een inspirerend voorbeeld van hoe kunst en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Door jongeren actief te betrekken en de stad te verfraaien, draagt het project bij aan een positieve verandering in Sittard-Geleen. Met vijftig nieuwe kunstzinnige afvalbakken verspreid over de gemeente, van Born tot Europapark en van Limbricht tot Geleen Zuid, wordt zwerfafval op een creatieve manier aangepakt.

Cookieinstellingen