Kijkje in elkaars keuken: een slimme stad, hoe doe je dat?

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Op 20 en 21 juni organiseerde City Deal, een slimme stad, zo doe je dat en Future City Foundation voor hun partners een excursie naar Sittard-Geleen en Heerlen.

Om bij elkaar te kijken hoe deze gemeenten technologie en digitalisering inzetten om hun gemeente leefbaar en sociaal te houden. En oplossingen te bieden bij opgaven zoals veranderingen in het klimaat.

In Sittard-Geleen werd de Zeeheldenbuurt bezocht. In deze buurt hebben is een proeftuin waar de gemeente samen met inwoners de Zeeheldenbuurt opnieuw inricht. Met gebruik van nieuwe technieken en materialen en waarin wordt getest of deze ook echt werken.

Proeftuin Zeeheldenbuurt

Tijdens een wandeling in de Zeeheldenbuurt kregen de deelnemers te zien welke middelen in de buurt worden ingezet. Met een Virtual Reality (VR)-bril waarmee de gemeente samen met inwoners vier straten opnieuw inricht. Langs de parkeerplaats aan de Evertsenstraat die opnieuw wordt ingericht met proefvakken om water beter door te laten en het gebruik van de vakken te meten. En langs een aantal huizen waar de inwoners ook mee meten met sensoren aan hun huis. Zij meten temperatuur, wind en fijnstof en kunnen de gegevens ook zelf zien op een dashboard. Meer weten over deze onderwerpen? Kijk op Proeftuin Zeeheldenbuurt.

Slimme stad

Sittard-Geleen wil een Slimme stad worden. Een Slimme stad betekent dat nieuwe, digitale technieken en gegevens worden gebruikt om keuzes te maken en op een andere manier in gesprek met inwoners te gaan. En om bestaande problemen op een andere manier op te lossen. Met als doel om het leven in onze gemeente te verbeteren en nog aangenamer maken. Daarom doet de gemeente ook mee met de City Deal, Een slimme stad zo doe je dat.

Cookieinstellingen