Werkbezoek gemeentebestuur aan Tilburg en Oisterwijk

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Afgelopen maand brachten leden van de raad en het college een werkbezoek aan Tilburg. Het bezoek stond in het teken van kennisuitwisseling.

Ontwikkelingen

Burgemeester Theo Weterings ontving de raads- en collegeleden. Hij vertelde over de ontwikkelingen van de afgelopen 30 jaar in de stad. Daar waar Sittard-Geleen te maken kreeg met het sluiten van de mijnen, vertrok de textielindustrie uit Tilburg. Dit leidde tot veel armoede.

Door gebrek aan investeringen in nieuwe industrieën nam de gemeente het heft in eigen handen. Verwaarloosde gebieden zijn of worden opgeknapt. Tot aan 2040 komen er 30.000 woningen bij.

Gemeentelijke huisvesting en de inrichting van de openbare ruimte zijn gemeentelijke taken. In dat kader werd de renovatie van het gemeentehuis en de stadswinkel besproken. Uitgangspunten hierbij: duurzaam, open, transparant en toegankelijk.

Na een rondleiding door het vernieuwde stadhuis volgde een presentatie over de ontwikkeling van de binnenstad. Er is een compact kernwinkelgebied gerealiseerd, met meer groen in de openbare ruimte. Ook bij de verdere ontwikkeling van het stedelijk gebied is vergroening de basis.

Omdat gemeenten onder de huidige Spreidingswet een opgave hebben, werd de dag afgesloten met een bezoek aan het asielzoekerscentrum in Oisterwijk. Hier vinden asielzoekers en statushouders al meer dan dertig jaar onderdak. Die periode is onlangs verlengd met 25 jaar.

Redenen werkbezoeken

Raadsleden van de gemeente Sittard-Geleen gaan meerdere keren per jaar op werkbezoek, meestal binnen de eigen gemeente. Tijdens een kijkje in de keuken bij een andere gemeente, bedrijf of vereniging, krijgen ze ook een goed beeld over wat er speelt. Dat helpt ze om de inwoners zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

Cookieinstellingen