Gemeente koopt voormalige Loonhal Staatsmijn Maurits

01 apr , 18:00 Gemeente
loonhal maurits geleen
Red het Mijnverleden

De gemeente Sittard-Geleen is sinds deze week trotse eigenaar van Mijnweg 2 in Geleen. Beter bekend als ‘De Loonhal’.

Het voormalige hoofdkantoor van de Staatsmijn Maurits is onlosmakelijke verbonden met de geschiedenis van deze streek. Er zijn nog maar weinig plekken in de Westelijke mijnstreek waar het roemrijke mijnverleden nog zo tastbaar is als bij dit gebouw.

Het heeft dan ook niet voor niets status van Rijksmonument gekregen en heeft al langere tijd de bijzondere aandacht van opeenvolgende gemeentebesturen.

Onlangs deed de mogelijkheid zich voor om het gebouw aan te kopen. Een kans die de gemeente niet aan zich voorbij wilde laten gaan en dus met beide handen aangreep.

Met het veiligstellen van dit belangrijk industrieel erfgoed is een aankoopbedrag gemoeid van 1,15 miljoen euro.

Meer aandacht voor het mijnverleden

De wens van de gemeenteraad om meer aandacht te schenken aan het mijnverleden en in het bijzonder voor de Loonhal is een terugkerend thema. Van een motie uit 2009 over de presentatiefunctie van de Loonhal tot recent een motie inzake het meer promoten van het mijnverleden van Geleen, heeft de gemeenteraad op meerdere momenten aangegeven dat zij groot belang hecht aan het lokale industrieel erfgoed.

Met de verwerving van de Loonhal geeft het college concrete invulling aan die wens.

Wethouder Leon Geilen (vastgoed) ziet volop mogelijkheden: "Deze kans deed zich onverwacht voor, dus uitgewerkte plannen over de toekomst van het gebouw zijn er nog niet. De strategische meerwaarde van het gebied biedt tal van mogelijkheden om het pand waardevol te kunnen ontwikkelen. Als eigenaar hebben we nu zelf de regie in de hand."

Wethouder Andries Houtakkers (Erfgoed) is ook blij met de aankoop van de Loonhal. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we hier iets moois kunnen realiseren waarmee dit belangrijke industriële erfgoed niet alleen voor de toekomst behouden blijft maar ook bijdraagt aan het levend houden van het mijnverleden. Zo verbinden we ons verleden met de toekomst van Sittard-Geleen."

Mauritspark

De aankoop van de Loonhal is niet alleen van belang vanuit het oogpunt van het mijnverleden maar heeft ook strategische meerwaarde voor de andere ontwikkelingen op het Mauritspark. Op het Mauritspark krijgen ook de gemeentelijke organisatieonderdelen Wijkbeheer en Vidar een plek. De openbare ruimte op het bedrijventerrein krijgt eveneens een mooi nieuw jasje. Ook is dit het gebied van het Regiodealproject Circulair Mile dat inzet op de transformatie van traditionele bedrijfspercelen tot een kwalitatief hoogwaardige ruimte voor bedrijven die circulair actief zijn.