JPP: Samen bouwen aan een sterke toekomst voor de jeugd in Sittard-Geleen

20 jan , 12:00 Gemeente
jongere psychische problemen verslaafd crimineel
CC0 via Pixabay

In januari 2025 wordt een belangrijke stap gezet in de aanpak van jeugdcriminaliteit in Sittard-Geleen met de start van de pilot Jeugd Preventie Platform (JPP).

Het JPP richt zich niet alleen op het snel en effectief in beeld krijgen van jongeren, maar ook op het bieden van passende en samenhangende vervolgacties.

Het is belangrijk dat in de pilot maatregelen worden genomen die zowel voorkomen dat er problemen ontstaan (preventie), als maatregelen die reageren op problemen die al zijn ontstaan (repressie). Daarbij bestaat ook oog voor een veilige leefomgeving, bijvoorbeeld door het verminderen van overlast. Zo zorgt de gemeente ervoor dat alles rondom jeugdcriminaliteit in Sittard-Geleen wordt aangepakt, van hulp voor individuele jongeren tot het verbeteren van de bredere sociale situatie.

Wat maakt het JPP zo bijzonder?

Het Jeugd Preventie Platform wordt dé centrale plek waar zorgen over jongeren tot en met 27 jaar besproken worden. Tweewekelijks komen professionals zoals de politie, de gemeente waaronder de leerplichtambtenaar en Stichting Halt samen om de zorgen over jongeren te bespreken en daarbij hun kennis en inzichten te delen. Door deze nauwe samenwerking wordt langs elkaar heen werken of dubbel handelen voorkomen. Er ontstaat een completer beeld van de jongere, zodat sneller en doelgerichter kan worden gehandeld. Zoals een deelnemer mooi verwoordde: “We zien dan niet alleen een staart of een poot van de olifant, maar het hele plaatje. Zo kunnen we gezamenlijk de meest passende interventie kiezen.”

Waarom dit project belangrijk is

Jongeren die op het verkeerde pad dreigen te raken, verdienen aandacht en een kans om terug te keren op het juiste spoor. Door de samenwerking te versterken, wordt niet alleen informatie gedeeld, maar ontstaat ook duidelijkheid over rollen, regie en verantwoordelijkheden. Het JPP stelt de gemeente in staat om gezamenlijk prioriteiten te stellen en een integrale aanpak te realiseren.Tijdens de pilotfase wordt waardevolle praktijkervaring opgedaan. Deze inzichten helpen om het ontwerp van het JPP te verbeteren en nog effectiever te maken. Samen met alle betrokken partijen wordt gebouwd aan een aanpak die het verschil maakt in de levens van jongeren én in de veiligheid van onze samenleving.

Heb je vragen, mail dan naar [email protected].