Kleine Steeg in Sittard - Van kantoor- en schoollocatie naar groene woonwijk

24 jan , 12:00 Gemeente
kleine steeg parkwachter
Gemeente Sittard-Geleen

De 'stenen' kantoor- en schoollocatie Kleine Steeg in Sittard wordt een nieuwe woonwijk in het groen. Het college van B&W van Sittard-Geleen heeft recent het stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitsplan en plan voor de inrichting van de openbare ruimte vastgesteld.

Nu gaat het eerste grote deelproject van start: de oude panden van het UWV en Vidar aan de Rijksweg Zuid worden vervangen door 39 stadsappartementen.

Daarmee komt het plan voor de Kleine Steeg dat sinds 2021 in voorbereiding is, nu tot uitvoering. Wethouder Leon Geilen was dan ook blij zijn handtekening onder de overeenkomsten te zetten: "iedereen die bekend is met dit stukje Sittard, zal deze ontwikkeling met smacht tegemoet zien. De beide oude kantoorgebouwen waren een doorn in het oog. Zeker omdat het complex op zo’n mooie plek ligt langs de Rijkswegboulevard en vlakbij het centrum, de Geleenbeek en het Stadspark. Een plek met potentie dus, die een metamorfose verdient."

In Steegpark BV (een samenwerking tussen Milcon Immo en Tenzin Vastgoed) heeft de gemeente een partner gevonden die deze plek gaat ontwikkelen. Onder de naam "De Parkwachter" komt er een complex met 39 appartementen, dat levensloopbestendig is. Dat laatste was een eis van de gemeente. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat onder inwoners een grote behoefte leeft voor levensloopbestendige woningen.

Tegen het decor van de oude kantoren werden de handtekeningen gezet onder de contracten. Namens Sittard-Geleen tekende wethouder Leon Geilen. Steegpark BV werd vertegenwoordigd door Michèl van Mil en Renzo Goessens. De taart op de voorgrond laat al een impressie zien van het toekomstige beeld op deze plek.

Een eerste concrete stap

Deze ontwikkeling staat niet op zichzelf maar is zoals gezegd onderdeel van het project 'Kleine Steeg'. Een nieuwe woonwijk, met circa 95 levensloopbestendige woningen, voor een mix van bewoners. De helft in het betaalbare segment, de andere helft in de vrije sector. De woningen worden duurzaam gebouwd, met aandacht voor klimaat en natuur. Zo komt er veel ruimte en groen tussen de gebouwen. Bovendien liggen parkeerplaatsen zoveel mogelijk uit het zicht. "Deze eerste stap is een belangrijke mijlpaal," zegt wethouder Geilen. "Het gebied heeft te lang te weinig aandacht gekregen. Daarom hebben we besloten dat deze ontwikkellocatie prioriteit moest krijgen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen."

Participatie

In de plannen voor het gebied is zorgvuldig rekening gehouden met aandachtspunten en wensen van de omgeving. Hiervoor werden de afgelopen jaren meerdere bijeenkomsten georganiseerd en gesprekken gevoerd.

In het eerste deel van het traject zijn vooral de huidige buurtbewoners betrokken bij de plannen. Nu we een nieuwe fase ingaan willen we het graag met een breder publiek delen. Deze ontwikkeling raakt het aanzicht van de stad. Bovendien kent het gebied met een gezondheidscentrum en (voormalige) scholen natuurlijk ook veel bezoekers. Ook dat zijn mensen die zich met de wijk verbonden voelen. Binnenkort komt daar nog een belangrijke groep bij: toekomstige bewoners.

Het project Klein Steeg heeft dan ook een eigen pagina op de participatie website van de gemeente: www.metsittardgeleen.nl. Iedereen die dat wil kan daar het laatste nieuws over de ontwikkelingen volgen.

Planning

De sloop van de oude kantoorpanden van het UWV en Vidar gaat nu van start. Parallel hieraan werkt de ontwikkelaar het plan voor de nieuwbouw op deze plekken verder uit. Hiervoor wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. De ontwikkelaar onderhoudt hierover contact met omwonenden. Voor de overige plandelen in het gebied zoekt de gemeente via een aanbesteding naar partners die het plan gaan ontwikkelen. Voor Kleine Steeg 13 is dat in het voorjaar van 2025, voor Kleine Steeg 11 duurt dat nog enige jaren.