De ‘stenen’ kantoor- en schoollocatie Kleine Steeg in Sittard wordt een nieuwe woonwijk in het groen. Wat gaat er allemaal gebeuren?
Margien Oepts, stedenbouwkundige van BGSV uit Rotterdam: “De raad heeft ingestemd met het voorlopig schetsontwerp. Nu beschrijven wij de plannen preciezer. Hierin verwerken we ook de opmerkingen van de buurt.”
“Aan de Rijksweg Zuid heb je een aantal grote gebouwen, maar vooral huizen naast elkaar en appartementen. We zorgen voor betaalbare en levensloopbestendige woningen met een uitstraling die hier past. De gebouwen worden niet hoger dan de gebouwen die er nu staan. En het gaat er uitzien alsof het verschillende kleinere gebouwen zijn. Dat ziet er vriendelijk uit. Ook al is het samen nog steeds één gebouw, met één ingang, een lift en een binnentuin. Vanaf de Rijksweg Zuid slingert een looproute naar de Parklaan. En we zorgen voor ruimte en groen tussen de gebouwen. Zo ontstaat er een fijne sfeer. En kan het geluid van mensen op straat goed weg.
Een deel van de vroegere koksschool willen we houden. Dit is een heel bijzonder gebouw met een verhaal. Het is nu een gesloten gebouw met een plein in het midden. Wij stellen voor om de gymzaal en een paar praktijklokalen te slopen. Dan houd je een gebouw over dat eruitziet als een haakje om het plein heen. Van dat plein kunnen we een parkeergarage met daarop een tuin maken. We verwachten al snel te kunnen starten met de koksschool.” (Lees verder onder de illustratie.)
“We maken een groene en autoluwe wijk. Er komen voldoende nieuwe parkeerplekken voor bewoners van de nieuwe woningen en hun bezoekers. Maar we kiezen voor weinig asfalt. En auto’s staan zoveel mogelijk uit het zicht. Dat betekent ook dat sommige omwonenden en bezoekers van de binnenstad op een andere plek moeten parkeren.”
“Er is al groen in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan het groen tegen de achtertuinen van de woningen aan de Parklaan. Bewoners hadden daar terecht vragen en zorgen over. We tekenen nu duidelijk in het plan dat dit groen blijft. En we planten in het hele gebied veel nieuwe bomen. Die kiezen we slim. Halen ze fijnstof uit de lucht? Worden ze groot? Welke vogels trekken ze aan? Daar kijken we allemaal naar.
We proberen zo min mogelijk bomen te kappen. Als dat toch moet, beslissen we dat heel zorgvuldig. En valt er veel regen? Dan stroomt dat naar groene opvangplekken, die zich tijdelijk vullen met water. Dat past ook mooi in het geheel.” (Lees verder onder de illustratie.)
“Later dit jaar is er weer een bijeenkomst voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Daarin vertellen we wat we hebben gedaan met de opmerkingen uit eerdere bijeenkomsten en laten we het definitieve plan zien.”
“Dat kan best snel gaan. De kantoorgebouwen aan de Rijksweg Zuid staan leeg, dus daar willen we snel aan de slag. We hopen binnenkort overeenstemming te krijgen over de herontwikkeling van deze kantoorlocatie tot woningen. In het najaar hebben wij het stedenbouwkundige plan klaar. Dan kan de uitvoering voor het bouwrijp maken beginnen.”