Grensregio Compact #3: Van een gouverneur zonder collega tot Belgische smokkelwaar

21 jul , 18:00 Grensregio Compact
maasbrug bij maaseik juli 2021
© Marcel Boreas
Marcel Boreas - Elk weekeinde vat deze site het meest opvallende nieuws van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
Ze worden vaker in één adem genoemd, de gouverneurs van de beide Limburgen. De kans bestaat echter dat “onze” Emile straks zijn Belgische ambtgenoot kwijtraakt. In Vlaanderen wordt namelijk een nieuwe regering gevormd, en daarbij staat ook het afschaffen van de provincies op de agenda. Doordat provinciale bevoegdheden naar het Vlaamse niveau zijn getild, en gemeenten door fusies en regionale samenwerkingsverbanden sterker werden, wordt het provinciale bestuur er steeds meer verzwakt.
En ook de Waalse regeringsvorming kent een opvallend feit. Daar wordt een oud Duits en Vlaams voornemen van zo’n 10 jaar geleden, om te komen tot tolheffing opnieuw afgestoft. Des te opmerkelijker want juridisch hielden die voorstellen nooit stand. Toch zitten ze in het Limburgs Gouvernement op het vinkentouw, laat gedeputeerde Jasper Kuntzelaers weten. Indien nodig zal de provincie, al dan niet samen met anderen, net als in het verleden opnieuw de juridische kaart trekken.
Een initiatief dat komt overwaaien vanuit Belgisch-Limburg is de “Maas Clean Up”, waarbij wordt ingezet op een combinatie van het nuttige met het aangename. Het idee is om al kajakkend over de Grensmaas zwerfvuil uit de rivier te prikken. In België vond al eerder een succesvolle pilot plaats waar honderden kajakkers aan meededen. Rijkswaterstaat komt nu, samen met enkele kano-en kajakbedrijven met een Nederlandse variant, die speelt zich af op het traject tussen Maastricht en Thorn.
En ben je op zondag toch onderweg op de Grensmaas zou je ook eens even halt kunnen houden in het pittoreske Stokkem. Daar ontmoeten in de maanden juli en augustus al 20 jaar lang Limburgers van weerszijden van de grens elkaar op de Smokkelmarkt. Of er daadwerkelijk veel gesmokkeld wordt is een ander verhaal, het gaat vooral om koopjes, om leute en plezier. Elke zondag heeft daarbij een ander thema, er was al een retrodag en in augustus is er zelfs een zomercarnaval gepland.
Twee Nederlandse scooterrijders zijn gewond geraakt bij twee verschillende aanrijdingen in Selfkant, de een begin van de week in Tudderen, de ander haast op de minuut een week eerder in Wehr. Zware ongelukken zijn in Selfkant geen zeldzaamheid, maar meestal gebeuren ze op doorgaande wegen als de B56n en de K1. Begin dit jaar kwamen nog twee kleine kinderen uit Susteren om het leven. Door de specifieke ligging van Selfkant maken veel Limburgers gebruik van het wegennet daar.
En afgelopen week was het drie jaar geleden dat ook onze regio af te rekenen kreeg met de gevolgen van de waterbom. In Roosteren en Maaseik hielden de dijken maar net stand, en de Maasbrug (foto) tussen beide plaatsen raakte beschadigd. In Duitsland en België vielen ruim 220 doden en de verwoesting was niet te overzien. Media berichten dat in Duitsland inmiddels aan ruim 200.000 personen 7,5 miljard euro is uitgekeerd. De totale schade beliep bijna 9 miljard euro.