Limburg krijgt extra geld voor bestrijden en beheersen van natuurbranden

02 nov 2024, 13:05 Limburg Lions
natuurbrand herkenbosch te zien vanuit sittard
Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Provincie Limburg ontvangt extra geld van de Rijksoverheid voor het vergroten van de brandveiligheid in een aantal Limburgse natuurgebieden.

Het gaat in totaal om een bedrag van € 435.000 dat wordt besteed aan twee projecten: camera’s die branden signaleren én een gebiedsanalyse om daarna strategieën te kunnen ontwikkelen die helpen natuurbranden te voorkomen.

Slimme camera’s: het Fire Watch systeem

In Duitsland is een camerasysteem ontwikkeld dat 24 uur per dag gebieden in de gaten houdt om te zien of er ergens brand is. De technologie is gebaseerd op sensoren van het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum. Het systeem kan rook en brand herkennen op liefst 40 kilometer afstand. De beelden worden vervolgens geanalyseerd in een meldkamer en indien nodig wordt de brandweer op de hoogte gebracht.

Met het geld dat nu beschikbaar komt wordt de monitoring van de Maasduinen, Meinweg en Brunssummerheide uitgebreid. Zo moet het opsporen van natuurbranden nog nauwkeuriger worden. Voor de uitbreiding is eerst een verkennend onderzoek nodig om de optimale locaties voor de camera’s te bepalen, en zal de samenwerking met Duitse partners en de operationele structuur van het systeem verder ontwikkeld moeten worden.

Pilotproject in de Heldense Bossen

Naast de plannen met het Fire Watch systeem komt er ook geld naar Limburg voor een pilotproject in De Heldense Bossen, in de gemeente Peel en Maas. Dit is een uitdagend gebied als het gaat om natuurbrandbeheersing: het is ongeveer 900 hectare groot, met vele kleine percelen verspreid over zo’n 1200 eigenaren. Het gebied is brandgevoelig door de aanwezigheid van ontginningsbos met grove dennen en een moeilijk bereikbare ondergrond van landduinen. De pilot moet resulteren in een set aan fysieke maatregelen en dient als voorbeeld voor andere gebieden met veel particulier eigendom.

Het pilotproject bestaat uit twee fasen: een gebiedsanalyse en een gebiedsproces. De gebiedsanalyse zal inzicht geven in de huidige situatie en de communicatie met eigenaren opstarten. Na deze fase kan het gebiedsproces worden ontwikkeld om effectieve preventieve maatregelen te coördineren en te implementeren. Het investeren in deze projecten is cruciaal om de veiligheid van de Limburgse natuur en gemeenschappen te waarborgen en onbeheersbare natuurbranden te voorkomen.