Voor het tweede jaar op rij stond de maand november in het Geul- en Gulpdal in het teken van Natuurkracht.
Ruim 2000 deelnemers trotseerden weer en wind om hagen te planten, voortuinen te vergroenen, drainages te verwijderen en takkenwallen aan te leggen. Al deze activiteiten versterken de waterbergingscapaciteit van het landschap en zorgen ervoor dat de natuur als een spons kan werken.
Iedereen, van jong tot oud, kon meedoen met meer dan 20 activiteiten en zo de kracht van natuurlijke oplossingen ervaren. De activiteiten waren zeer divers; van het aanleggen van de langste haag van Limburg, een fotografie masterclass tot het verwijderen van drainagebuizen uit de grond. Het gevarieerde aanbod aan activiteiten in de Natuurkrachtmaand draagt bij aan de bewustwording van zo veel mogelijk mensen in het Geul- en Gulpdal over de kracht van de natuur bij het tegengaan van wateroverlast en droogte.
Marjon Heutmekers, projectcoördinator Natuurkracht: “Ik vind het mooi om te zien hoe inwoners, bedrijven en gemeenten in het Geul- en Gulpdal het belang van natuur voor een leefbare omgeving inzien en echt iets willen doen. Samen met hen kijken we niet machteloos toe hoe het water ons keer op keer verrast maar steken zij de handen uit de mouwen en de schop in de grond om aan een waterveiligere en mooiere omgeving te bouwen.”
Zo’n 100 vrijwilligers werkten samen met Natuurmonumenten, IVN Natuureducatie, Hoopheggen en Lubosch Land aan de langste haag van Limburg. Over vijf locaties verspreid zijn haagsoorten zoals meidoorn, hondsroos, Gelderse roos, egelantier en sleedoorn aangeplant. Het resultaat? Bijna 1000 meter haag in twee dagen tijd. Deze hagen helpen om regenwater op te vangen en te laten infiltreren in de bodem. Dankzij deze inspanning zijn de sponswerking van de bodem en de biodiversiteit in het Geul- en Gulpdal flink verbeterd.
Yves en Iris, jonge boeren van boerderij Lenteland Boerderij 't Sierveld in Mechelen, deelden hun inspirerende verhaal tijdens Boer zoekt Buur. Meer dan 50 enthousiaste Natuurkracht-deelnemers doken in de wereld van natuur-inclusief boeren, duurzaam voedsel en samenwerken met de natuur. Samen gingen ze aan de slag in de moestuin, plantten ze heggen en bessenstruiken en legden waterbuffers aan. Deze natuurlijke oplossingen helpen het land om regenwater beter op te vangen en langer vast te houden voor droge periodes.
Tijdens de Natuurkrachtmaanden in november 2023 en 2024 werden in totaal 50 activiteiten georganiseerd waarbij 5000 mensen in actie kwamen. Zij planten gezamenlijk 10.000 struiken en bomen waaronder 7000 inheemse plantensoorten en 2000 meter haag. Met de promotie van de Natuurkrachtmaand werden 500.000 mensen bereikt.
Het fonds Natuurkracht ondersteunt plannen waarbij samengewerkt wordt en waarbij de natuur als bondgenoot wordt ingezet om wateroverlast en droogte te lijf te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het aanplanten van bomen op de hellingen, het herstel/de aanleg van graften, de aanleg van natuurvriendelijke oevers of het aanleggen van natte natuur en natuurlijke wateropslag. Aanvragen voor het fonds worden beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie met daarin experts van Natuur- en Milieufederatie Limburg, WWF, Bureau Stroming en Maastricht Sustainability Institute. Het fonds wil graag samen met de lokale gemeenschap in het Geul- en Gulpdal het verschil maken.
Inmiddels heeft het fonds Natuurkracht 1 miljoen euro toegekend aan 19 projecten die eraan bijdragen het water in het stroomgebied te vertragen of de kennis en bewustwording over natuurlijke oplossingen te vergroten. Op dit moment is het fonds gesloten voor nieuwe aanvragen.
Wil jij ook helpen om wateroverlast in het Geul- en Gulpdal te verminderen. Doe mee met activiteiten, organiseer zelf iets, of wordt Natuurkracht ambassadeur. Zo inspireren we elkaar en maken we het verschil met de kracht van de natuur. Ontdek wat jij kunt doen op www.natuurkracht.org