Nieuw initiatief voor talentontwikkeling jonge theatermakers

Foto:

Sittard-Geleen, 12-11-2012 | Per januari 2013 moet er een nieuw initiatief zijn voor jonge makers waar zij terecht kunnen voor artistieke coaching, productie en presentatie.

Sittard-Geleen, 12-11-2012 | Per januari 2013 moet er een nieuw initiatief zijn voor jonge makers waar zij terecht kunnen voor artistieke coaching, productie en presentatie.

Het Laagland, Toneelgroep Maastricht, Cultura Nova, Toneelacademie en de Nederlandse Dansdagen gaan hiervoor in samenwerking met de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen en de Provincie Limburg een gezamenlijk plan voor talentontwikkeling opzetten.

Dit nieuwe initiatief is het Limburgse antwoord op de rijksbezuinigingen op productiehuizen. Op korte termijn wordt hiervoor een ondernemingsplan (artistiek en zakelijk) geschreven, waarbij talentontwikkeling binnen de toneelketen voorop staat. Het is de bedoeling om jonge makers in de regio te blijven ondersteunen in hun ontwikkeling en meer samenwerking op het gebied van talentontwikkeling te creëren tussen de diverse partners. Hiermee wordt de functie die het Huis van Bourgondië voorheen vervulde uitgebreid en vanaf nu gezamenlijk vormgegeven door de instellingen. Samenwerking met allerlei initiatieven op het gebied van talentontwikkeling zal onverminderd opgezocht worden.

De inzet is erop gericht altijd verbindingen te leggen met partners, podia en festivals zodat jonge makers vanaf de start ingebed zijn in de infrastructuur. Daardoor sluiten projecten goed aan bij de (eu)regionale context en wordt van meet af aan een relatie opgebouwd tussen de maker en het publiek. Het initiatief staat daarom open voor nieuwe (jonge) theatermakers die zich willen verhouden tot de omgeving, tot het publiek,en willen werken vanuit een besef van artistiek ondernemerschap. De keuze voor kandidaten zal in nauwe samenspraak met de dragende partijen tot stand komen. Zij immers hebben de opdracht zorg te dragen voor de functie van talentontwikkeling.

Voorlopig is besloten om met bovenstaande partners aan de slag te gaan, maar nieuwe partners in het traject zijn niet uitgesloten. Dit wordt de komende twee jaar nadrukkelijk onderzocht

Cookieinstellingen