CDA steunt GroenLinks in protest tegen Tihange

Sittard-Geleen, 09-01-2013 | Martijn van Helvert van het CDA schaart zich achter de demonstratie tegen de kerncentrale in Tihange, die aanstaande zaterdag in Maastricht wordt gehouden op initiatief van GroenLinks.

Tihange ligt aan de Maas, 45 kilometer ten zuiden van Maastricht. Reactor Tihange 2 (actief sinds 1983) ligt sinds enkele maanden stil nadat er scheurtjes in de wand van het reactorvat werden ontdekt. De centrale van Tihange telt drie kernreactoren. De oudste reactor, Tihange 1, is vanaf 1975 in gebruik en zou volgens de Belgische wet op de kernuitstap op 1 oktober 2015 dicht moeten, maar zowel de eerdere regering Van Rompuy en nu de regering Di Rupo hebben de sluiting 10 jaar opgeschoven naar 2025.

De reactor waarin de scheurtjes in het reactorvat werden ontdekt, Tihange 2, is vanaf 1983 in gebruik en zou volgens de genoemde wet nog 10 jaar in productie moeten blijven.  Tihange 3 – uit 1985 – zou dan in 2025 moeten sluiten.

Behalve de scheurtjes in de wand van het reactorvat bleek dit jaar dat de 120 cm dikke betonnen omhulling van de reactor is aangetast door ernstige betonrot. Op sommige plekken gaat de aantasting tot een diepte van 30 cm.

In een straal van 20 kilometer rondom de centrale leven ongeveer 500.000 mensen. Bij een eventuele kernramp kunnen, afhankelijk van de aard van de calamiteit, de gevolgen aanmerkelijk verder strekken dan die 20 kilometer. De Maas stroomt immers verder.

De eigenaar van de centrale, Electrabel, wil de Tihange 2 liefst zo snel mogelijk weer in gebruik nemen. België is voor zijn energievoorziening voor een deel afhankelijk van kernenergie.

Demonstratie
GroenLinks organiseert zaterdag 12 januari een demonstratie tegen de kerncentrale van Tihange. De demonstratie start om 14:00 uur aan het station van Maastricht. De route gaat via de binnenstad naar de Markt. Daar wordt de Petitie aangeboden aan Burgemeester Hoes van Maastricht als voorzitter van de veiligheidsregio en aan de Tweede Kamer.

Het CDA schaart zich ook achter het protest. “Niemand kan op dit moment bewijzen dat de centrale veillig is. Alle Limburgers mogen van de overheid verwachten dat zij voor haar veiligheid opkomt. Dat doen we dan ook! Als men niet hard kan maken dat het veilig is, dan nemen we geen risico. We willen geen kernramp bij de Belgische grens.”

Fractievoorzitter Martijn van Helvert zal op verzoek van GroenLinks Statenlid Krabbendam de demonstranten op de Markt van Maastricht toespreken.

De betogers willen concreet dat er plannen voor schuilen, evacuatie en uitdelen van jodiumpillen komen tot 80 kilometer van de centrale. Verder willen ze grensoverschrijdende kernrampoefeningen en een snelle sluiting van de oudste centrales.

Cookieinstellingen