Officiële start bouw Ligne feestelijk ingeluid 

Foto:

Met een kleurrijke parade, een kort optreden van de Zittesje Revuu en het oplaten van honderden ballonnen is de bouw van Ligne in Sittard, vandaag officieel gestart. Sittard krijgt met Ligne een nieuw kloppend hart. 

Drie culturele instellingen vestigen zich in het nieuwe gebouwencomplex, samen met Zuyd Hogeschool, winkels en woningen. De bouw van de culturele instellingen en de hogeschool wordt gerealiseerd door Bouwontwikkeling Jongen in opdracht van de gemeente en Zuyd en wordt medio 2016 opgeleverd. 
Kwaliteitssprong
De viering ging van start met een parade vanaf het Stationsplein via de Markt naar het bouwterrein aan de Haspelsestraat. De genodigden werden op het bouwterrein welkom geheten door wethouder Ruud Guyt (Volkshuisvesting). 
“Ligne is een belangrijk strategisch project in de positionering van Sittard-Geleen als regionaal stedelijk centrum. Door het bundelen van onderwijs, cultuur en commerciële functies, krijgt het regionale vestigingsklimaat een forse impuls en kan de stad een enorme kwaliteitssprong naar de toekomst maken. Mensen en levendigheid terugbrengen in de stad is waar het om gaat. De kracht van Ligne zit in de veranderbaarheid van het gebouw, waardoor het steeds aangepast kan worden aan de behoefte van de markt en de stad. Zonder de bijdragen van de provincie Limburg, regiofonds Westelijke Mijnstreek en Waterschap Roer en Overmaas was Ligne niet mogelijk geweest.”
Levendigheid
Namens Zuyd Hogeschool sprak Collegelid Remmelt Vetkamp de aanwezigen toe en benadrukte dat Zuyd haar studenten met de komst van Ligne de mogelijkheid kan geven onderwijs te volgen in het centrum van Sittard. Dichtbij het station, winkels en andere voorzieningen, die voor studenten belangrijk zijn. Remmelt Vetkamp: “Dit is een lang gekoesterde wens van ons, maar ook van de gemeente. Studenten brengen immers levendigheid naar de binnenstad.” 
Carlo Külter, directeur van Bouwontwikkeling Jongen, voegde daaraan toe dat het plan op korte termijn werkgelegenheid oplevert voor 70 mensen gedurende de drie jaar durende bouwperiode. “Dit betreft alleen de bouwwerkzaamheden. Daarnaast zorgen het aanleggen van wegen en bestrating, openleggen van de Keutelbeek, inrichten van Zuyd Hogeschool en de diverse winkels voor nog meer werkgelegenheid,” vertelde Carlo Külter.
Nieuwe ontmoetingsplek
Ligne is het boegbeeld van Zitterd Revisited, het masterplan voor de integrale en duurzame herontwikkeling van het centrum van Sittard. Ligne levert straks een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Sittard tot regionaal stedelijk centrum. 
Vanaf 2016 is op deze plek dagelijks de synergie voelbaar tussen bewoners, studenten, docenten,  bezoekers van het filmhuis, museum of de bibliotheek en mensen die er komen om te winkelen. Met Ligne realiseren we een nieuwe ontmoetingsplek voor jong en oud.
Cookieinstellingen