Maske Doal keert terug op de Platz

Foto:

Op 25 april 2012 werd het bronzen carnavalsbeeld Maske Doal van zijn sokkel op de Platz in Limbricht gezaagd en meegenomen door bronsdieven. Kunstenares Marij Heijligers uit Limbricht, de maakster van het beeldje, was er kapot van.

Het beeldje werd ruim 28 jaar geleden door Marij ontworpen voor het comité Maske Doal. Haar toen 4 jaar oude neefje Roger stond met pruik en clownsneus model. In 1987 werd – in samenwerking met de gemeente Sittard (Steijn Heuts) en door sponsorwerving door comité Maske Doal – het beeldje in brons gegoten en op een sokkel op de Platz geplaatst. 
Op 11 november, bij de opening van het nieuwe carnavalsseizoen, keert bet beeld van Maske Doal weer terug op zijn plekje op de Platz. Om te voorkomen dat het beeldje opnieuw ten prooi valt aan bronsdieven wordt het gemaakt uit kunststof. 
Hoe goed de kwaliteit van een kunststof replica kan zijn blijkt uit de zaagsporen die werden aangetroffen in het ‘bronzen’ beeld van Charles Beltjens in de Jardin d’Isabelle in Sittard. Het oorspronkelijke bronzen beeld was al eens gestolen en daarom werd er een kunststof replica teruggeplaatst. Die replica vertoont zaagsporen: bronsdieven dachten opnieuw hun slag te kunnen slaan, maar kwamen er snel achter dat het herplaatste beeld niet van brons was. 
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen