Gemeente steekt 7,5 ton in collectieve woningaanpassing

Het college van B&W heeft kennis genomen van de regionale actualisatie van het programma Wonen, Welzijn en Zorg en heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van € 750.000 voor collectieve woningaanpassingen door woningcorporaties gericht op wonen en zorg. 

Dit op voorwaarde van co-financiering vanuit de woningcorporaties. “Hiermee kunnen we anticiperen op actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van Wonen, Welzijn en Zorg”, geeft wethouder Berry van Rijswijk aan. “Denk hierbij aan het stimuleren van woningverbeteringen en het bevorderen van het zelfoplossend en zelforganiserend vermogen van inwoners, zodat mensen zo lang mogelijk in zelfstandigheid kunnen wonen.”
In het rapport dat nu voorligt worden WWZ-trends en ontwikkelingen die landelijk, regionaal en lokaal aan de orde zijn omschreven. Als gevolg van landelijke ontwikkelingen in de zorg worden steeds meer kwetsbare groepen of mensen met een zorgvraag gedwongen om langer zelfstandig te wonen. “Deze woningvoorzieningen moeten kwalitatief aan de maat zijn”, geeft wethouder Berry van Rijswijk aan. “Daarnaast is het Wmo beleid zo ingericht dat collectieve voorzieningen steeds belangrijker worden. Woningaanpassingen die we nu in het collectief kunnen doen zorgen ervoor dat we in een later stadium geen individuele voorzieningen hoeven te verstrekken. Die investering willen we nu maken gezien het toekomstbeeld van de zorg. ” 
Naast het stimuleren van de woningaanpassingen voor woningcorporaties gaat de gemeente begin 2014 ook starten met een campagne om het bewustzijn van woningaanpassingen onder particuliere eigenaren-bewoners te stimuleren. Dit om mensen met een koophuis bewust te maken van de ontwikkelingen in de zorg en de eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de inrichting van de eigen woning naar de toekomst. Hiervoor wordt er ook een stimuleringsregeling ontwikkeld die vanaf volgend jaar beschikbaar komt. 
De actualisatie WWZ is afgestemd met verschillende WWZ-partners in Sittard-Geleen. Zo is het rapport tot stand gekomen door medewerking van Orbis, Vivantes, alle woningcorporaties, Daelzicht, Pergamijn, SGL, RIBW, PIW, de Wmo-raad en het Zorgkantoor.
Cookieinstellingen