Sittard-Geleen schaliegasvrij

De gemeente Sittard-Geleen is tegen proefboringen en schaliegaswinning. Dat heeft het college schriftelijk medegedeeld aan Stichting Schaliegasvrij Nederland. De stichting vroeg de gemeente een standpunt in te nemen en kan Sittard-Geleen nu schalievrij verklaren. 

“Voor het college ligt dit standpunt voor de hand”, zegt wethouder Ruud Guyt (Duurzaamheid). “De raad heeft met het Duurzaamheidsplan 2008-2016 het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid bepaald. Dit beleid is gericht op energiebesparing en energieontwikkeling. Schaliegaswinning draagt niet bij aan een duurzame energievoorziening.  Met het besluit tegen schaliegaswinning te zijn geeft het college uitvoering aan het duurzaamheidsbeleid.”  
Schaliegaswinning
Opsporing en winning van schaliegas, aardgas dat zit opgesloten in een hard gesteente, is omstreden. Enorme hoeveelheden water en chemicaliën worden in de bodem gespoten om scheuren te veroorzaken in het gesteente. 
Dit kan gepaard gaan met grote risico’s voor het milieu, het klimaat en de veiligheid. Daarnaast spelen economische belangen, zoals concurrentiepositie en grootschalige industrie. 
Voor het college is naast het aspect duurzaamheid het voorkomen van de genoemde risico’s  belangrijker dan de economische belangen.
Schaliegasvrij
In Nederland hebben inmiddels vijf provincies en tachtig gemeenten zich schaliegasvrij verklaard. Ook de provincie Limburg heeft zich inmiddels terughoudend opgesteld als het om schaliegaswinning gaat.
Kijk voor een argumentenkaart voor en tegen schaliegas op www.tno/schaliegas.
Cookieinstellingen