Hogere griffiekosten: minder snel naar de rechter

Het wordt een stuk minder aantrekkelijk om naar de burgerrechter te gaan. De reden hiervoor is de verhoging van het griffierecht, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat meldt dagblad Trouw dinsdag. Vooral het aantal dagvaardingszaken is teruggelopen sinds de verhoging van het griffierecht.
De burgerrechter kreeg tussen 2001 en 2010 met een flink aantal meer zaken te maken: 1,16 miljoen, een stijging van ruim 75 procent. Toen in 2012 procederen duurder werd, waren het er bijna 1,1 miljoen.
1,7 miljoen rechtszaken
Burgerrechters behandelen de meeste rechtszaken in Nederland. Ons land telt op jaarbasis zo’n 1,7 miljoen rechtszaken. De tijd waarin deze worden afgehandeld, liep in 2012 verder terug. Dat constateren het CBS, de Raad voor de rechtspraak en onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Minder doorlooptijd
Ook de gemiddelde ‘doorlooptijd’ van bestuurszaken is verminderd. Tussen 2002 en 2012 daalde het van 53 naar 37 weken (verkeerszaken niet meegerekend), bij vreemdelingenzaken ging het van 55 naar 19 weken en in 2012 werden ook belastingzaken sneller afgerond.
Cookieinstellingen