Zieke kastanjes aan oprijlaan begraafplaats

De gemeente is maandag met een nieuwe kapronde gestart om zieke kastanjebomen te kappen. Veel kastanjebomen in de gemeente zijn ziek, zij hebben de kastanjebloedingsziekte.

Die ziekte werd in 2002 in Nederland ontdekt en heeft zich inmiddels over het hele land verspreid.
Een boom met deze ziekte kan een gevaar gaan vormen voor de omgeving. Twee jaar geleden bleek in de Kastanjelaan in Sittard hoe gevaarlijk dat kan zijn. Daar braken tot tweemaal toe geheel onverwacht zware takken van zieke bomen af en beschadigden in hun val de eronder geparkeerde auto’s. Gelukkig deden zich daarbij geen persoonlijke ongevallen voor. De gemeente besloot vervolgens met een noodkapverordening alle kastanjebomen aan de Kastanjelaan te kappen.
kastanjekap-16-9
De kap van de kastanjes aan de Kastanjelaan in Sittard in 2011
Ondanks dat het kappen een rationele beslissing is doet het ook de mensen die aan het prachtige beeld van oude kastanjebomen gehecht zijn pijn om de bomen te zien verdwijnen.
Vooral als het om beeldbepalende bomen gaat, zoals twee jaar geleden in de Kastanjelaan. Nu is ook van twee kastanjes aan de oprijlaan naar de begraafplaats aan de Lahrstraat in Sittard vast komen te staan dan ze ziek zijn en het veld moeten ruimen. Waarmee het fraaie beeld van de oprijlaan geweld wordt aangedaan. Dat gaat eruitzien als een missende voortand in een verder gaaf gebit.
Raadslid Wil Krekels van de Stadspartij heeft een brief aan het College van B&W gestuurd waarin hij vraagt of het niet mogelijk is om de betreffende bomen, die meer dan 100 jaar oud zijn, toch langer te laten staan. Volgens hem staan de bomen er goed bij en hebben zij de laatste jaren geen tekenen van aftakeling laten zien.
De kans dat dat gebeurt is klein. De gemeente wil voorkomen dat bezoekers van het kerkhof worden blootgesteld aan het risico van plotseling naar beneden vallende takken, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Het is op dit moment nog onduidelijk of er bomen worden teruggeplant en welke soort bomen dat dan zouden moeten zijn. Normaliter worden er geen kastanjes teruggeplaatst, zolang de oorzaak van de ziekte nog niet vast staat en men nog niet weet hoe zij het beste kan worden bestreden. 
Behalve de twee kastanjes aan de oprijlaan worden er nog acht andere kastanjes op de monumentale begraafplaats geveld. Deze bomen staan over de begraafplaats verspreid.
Cookieinstellingen