Ruim twee ton voor park in Holtum

08 mrt 2014, 21:11 Nieuws
jack peeters ateron
Het voormalige voetbalcomplex van VV Holtum wordt een park. Het gemeentebestuur van Sittard-Geleen heeft dat op zaterdag 8 maart aan de omwonenden laten weten tijdens een korte feestelijke bijeenkomst op het voormalige voetbalcomplex. Het park gaat Park D'n Dreesj heten.
Nadat in 2012 bleek dat het particuliere plan voor Landgoed Huize Holtum in een groene omgeving voor wat betreft het voormalige voetbalveld niet haalbaar was, heeft het buurtplatform Holtum bij de gemeente de wens neergelegd om van dat voetbalterrein een park te maken. "Samen met het buurtplatform kwamen we al snel tot de conclusie dat een park de woon- en leefomgeving in Holtum verbetert," zegt stadsdeelwethouder Pieter Meekels. "Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar middelen om het park te realiseren. Want park Op Den Dries biedt recreatieve mogelijkheden en is tegelijkertijd een groen buffer tussen het dorp en industrieterrein Holtum-Noord."
Pieter Meekels bracht het parkplan onder de aandacht van de provincie Limburg, meer in het bijzonder van de portefeuillehouder Leefbaarheid. Gedeputeerde Noël Lebens: "De provincie Limburg ondersteunt goede burgerinitiatieven die de kwaliteit van de leef- en woonomgeving vergroten. Park D'n Dreesj is daar een voorbeeld van. De aanleg van het park maakt de omgeving mooier en biedt mogelijkheden voor burgers en verenigingen om er te kunnen vertoeven."
Bij het maken van een ontwerp voor het park is rekening gehouden met het feit dat een deel van het gebied geschikt moet blijven voor lokale evenementen. Daarnaast blijven schutterij Sint Martinus en Jong Nederland gebruik maken van de gebouwen en terreinen die ze nu al gebruiken.
b4fv330iqei0o8xvb35giyv08
Het park bestaat straks uit twee delen, een zuidelijke deel met geasfalteerde paden, dat intensief onderhouden wordt (kort gemaaid), dat gebruikt kan worden om te recreëren, te voetballen door de jeugd, en beschikbaar blijft voor activiteiten en evenementen, bijvoorbeeld die van de Schutterij en/of Jong Nederland, maar ook die het wijkplatform organiseert. Het noordelijk deel, met graspaden van graspaden, wordt extensief onderhouden waardoor een soort weide met bloemen ontstaat met fruitbomen en een poel. Hierdoor draagt dit park bij aan de natuurontwikkeling in dit gebied en ontstaat een groene buffer tussen het dorp en industrieterrein Holtum-Noord. Mogelijk wordt dit deel geschikt gemaakt voor begrazing door schapen.
Op verzoek van jeugdige inwoners van Holtum zijn vorig jaar al doeltjes geplaatst op een grasveld. Die blijven staan als het park over ongeveer een jaar klaar is. Met de aanleg van het park is een bedrag van 220.000 euro gemoeid.
Wat verandert en wat blijft?
Het schietterrein van de schutterij blijft uiteraard gehandhaafd. Dat geldt ook voor het gebouwtje tussen de twee delen van het voorziene park dat nu gebruikt wordt door Schutterij Sint Martinus, Jong Nederland en de Holtumse Revue.
Er komt een nieuw pad naar het kapelletje aan de oostkant van het park. De entree van het park wordt iets verlegd, zodat de entreeweg één lijn vormt met de entreeweg naar Huize Holtum. Het parkeerterrein wordt gedeeltelijk beklinkerd en er komen duidelijke parkeervakken.
Langs de nieuwe entree en ook rondom de parkeerplaats komen nieuwe bomen. De aanwezige beplanting wordt zoveel mogelijk in het nieuw park gebruikt. Helaas zijn recent een aantal bomen vanwege ziekte gekapt. Hiervoor zullen nieuwe bomen komen.
In het park komen een aantal bankjes en verlichting waar nodig.
g6rjshrsiitx80u19xzhmelss
Veel belangstelling van omwonenden en verenigingen uit Holtum