Open dag Zorgboerderij ‘Op de Dreesj’ te Holtum 

Foto:

Paasmaandag 21 april bent u van 12.00 tot 16.00 uur welkom op de open dag bij Zorgboerderij Op de Dreesj aan de Grote Dries 27 in Holtum. 

Dan worden ook de vernieuwde ruimtes getoond. Bij de zorgboerderij vinden zowel personen met een verstandelijke beperking emplooi, maar sinds december 2013 functioneert de boerderij ook als dagverzorging voor senioren.

Jos en Frieda Hilkens houden op hun bedrijf varkens, telen er fruit (kersen, frambozen en aardbeien) en plegen er akkerbouw. Jos heeft een agrarische achtergrond, Frieda, zelf boerendochter, heeft na haar VWO-opleiding meerdere jaren in een ziekenhuis gewerkt. Beiden zijn ervaringsdeskundige in de zorg met mensen met een verstandelijke beperking en als mantelzorger in de ouderenzorg. Met een vrolijke noot – en op zijn tijd serieus – geven zij de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij op een prettige en zinvolle wijze gestalte. 
Momenteel werken er mensen met een verstandelijke beperking en enkele ouderen, verdeeld over 5 dagen per week. De meeste werkzaamheden doen de (jongere) hulpboeren samen met de boer of boerin. Sommige werkzaamheden mogen de medewerkers, na ervaring te hebben opgedaan, zelfstandig uitvoeren, zoals het voeren van de biggen. 
De werkzaamheden zijn heel divers: de verzorging van biggen en kleinvee, onderhoud van moestuin en siertuin, in de zomer het plukken en verwerken van kersen, frambozen, aardbeien, en bramen en in de wintermaanden snoeien.
Sinds begin december 2013 is er ook dagverzorging voor senioren in samenwerking met Vivantes. Frieda Hilkens-Salden: “Met deze dagverzorging willen we mensen niet afhankelijk laten worden van de zorg, maar juist ondersteunen in het zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Centraal staat een plezierig contact met elkaar. Het motto is: heel veel kan, niets moet. Wij maken er samen een gezellige, zinvolle dag van. Wij stemmen de activiteiten zoveel mogelijk af op de interesses en wensen van de deelnemers. De activiteiten kunnen variëren van frambozen plukken, genieten van het voorjaarszonnetje in de tunnelkas, tot een spelletje doen, breien, schilderen, samen de krant lezen of helpen met het voorbereiden van de warme maaltijd. En niet te vergeten deze warme maaltijd samen op te eten!” Tijdens de dagverzorging wordt ook met iedere deelnemer individueel gekeken hoe structuur gebracht kan worden in het dagelijkse leven thuis. In januari 2014 heeft Op de Dreesj het keurmerk ‘Kwaliteit laat je zien’ gekregen.
Tekst: Guus Queisen
Cookieinstellingen