‘Nee, geen koffie, ik loop door’

Foto:

Zaterdag voor Pasen vaste prik in Sittard sinds 1963: Kennedymars (80km) en – sinds enkele jaren – ook de Swentiboldmars (40km) en de Minimars (10km). Op het Vitriviusplein in de wijk Hoogveld komt de finish van de verschillende marsen in zicht. 

Waterleidingmaatschappij Limburg deelt er bekertjes water uit, de spreekstalmeester vertelt wat bijzonderheden over sommige lopers en pept iedereen die het moeilijk heeft op met de mededeling dat de finish nog ‘maar’ 3 kilometer ver weg is.
Een groepje deelnemers van de Levantogroep neemt die boodschap met gemengde gevoelens in ontvangst, want als je erdoorheen zit dan is 3 kilometer nog een verschrikkelijk rot-end lopen.
Net als afgelopen jaar nam zaterdag weer een groep cliënten en begeleiders van de Levantogroep deel aan de Swentiboldmars. De deelnemers zijn mensen met psychiatrische en psychosociale problemen en mensen die door welke omstandigheden dan ook de regie over hun eigen leven zijn kwijtgeraakt en die door inspanningen van de medewerkers van de Levantogroep weer op het goede spoor worden gezet.
Nicole Coorens, groepsbegeleider bij Participatie en Dagbesteding van de Levantogroep: “Vorig jaar hebben wij ook meegedaan. Één cliënte ging vorig jaar (dit jaar trouwens ook) de 80km lopen en heeft mijn collega en mij enthousiast gemaakt om ook mee te gaan doen. Wij hebben toen de cliënten die deelnemen aan de dagbesteding in Sittard gevraagd wie er ook mee zouden willen gaan. Een paar waren enthousiast maar gaven aan dat ze 40 km wilden lopen. We hebben toen rondgevraagd bij de dagbesteding van RIMO in Hoensbroek. Van daaruit zijn er ook enkele deelnemers meegegaan. Er is maar 1 deelnemer uitgevallen. We hebben toen als groep gelopen en zijn zoveel mogelijk bij elkaar gebleven en zijn samen gefinished.”
Ook dit jaar was er één uitvaller, die de mars verder meemaakte in de bezemwagen van Levanto die tevens als rijdende cateraar dienst deed. Verder liep het dit jaar een beetje anders. Omdat dit jaar niet iedereen eenzelfde tempo kon lopen werd de groep opgedeeld en finishte een aantal lopers een stuk eerder. “We hebben als laatste groep te vaak en te lang gepauzeerd onderweg, waardoor het steeds moeilijker werd om weer op gang te komen. Een les voor het volgend jaar!” zegt Coorens drie kilometer voor de finish in de wijk Hoogveld, waar onderstaande foto werd genomen. Twee deelnemers wilden daar niet voor stoppen: “Nee, geen koffie, ik loop door, want als ik nu stop blokkeer ik volkomen en dan kunnen jullie me op een steekwagentje over de finish rijden”, daarmee een gevoel verwoordend dat voor menig wandelaar in het zicht van de finish zeer herkenbaar zal zijn.
levantogroep-bijna-thuis
Laatste pitstop in Hoogveld.
De cliënte die dit jaar – samen met een begeleider – de uitdaging van de Kennedymars voor de tweede keer aanging kwam ook nu probleemloos over de finish.
De Levantogroep werkt vanuit de gedachte dat een actieve deelname aan de samenleving een belangrijke voorwaarde is voor een betekenisvol en zingevend leven. De cliënten van de Levantogroep moeten als volwaardig burger deel kunnen uitmaken van de maatschappij en de Levantogroep ondersteunt hen om het heft in eigen hand te nemen en weer te participeren in de maatschappij.
Cookieinstellingen