Loslopende honden soms ‘rothonden’

Foto: Tom Bloem

Een prachtig voorjaar tot dusver: veel zon, de natuur loopt een aantal weken voor op wat we gewend zijn. Ideaal om met uw hond eens ‘het veld’ in te trekken. Kan het dier eens lekker loslopen.

Voorzichtigheid met het laten loslopen van uw hond in de buitengebieden is beslist geboden. Menig fietser en hardloper werd al door loslopende honden achterna gezeten, soms met zeer vervelende gevolgen. Maar ook wilde dieren hebben vaak te lijden onder het gedrag van loslopende honden. Dat bleek  vrijdag uit het bericht dat op de Kollenberg drie jonge reeën door honden zijn doodgebeten. Dat wil je als baasje toch niet op je geweten hebben?!
In de buitengebieden geldt de Flora- en Faunawet. Die schrijft weliswaar niet voor dat uw hond in het buitengebied aangelijnd moet zijn, maar de in het wild levende dieren mogen niet verstoord worden. Ook mogen geen kwetsbare gewassen beschadigd worden. Zorgt u er dus voor dat uw hond in de buurt en onder uw toezicht blijft. Dan is er niets aan de hand. 

Natuurlijk mogen honden in de buitengebieden niet loslopen op akkers en in weilanden. Dat is grond van derden. Dit doet men niet uit respect voor andermans bezit. Bovendien kunt u aansprakelijk gesteld worden als uw hond schade aanricht aan akkers en gewassen. En de ontlasting van honden kan ziektes en parasieten overbrengen op vee. 

Kortom, u als hondenbezitter of begeleider bent verantwoordelijk voor het gedrag van uw hond. Houdt u zich niet aan de regels van de wet, dan loopt uw het risico bekeurd te worden. 
Foto: © Tom Bloem
Cookieinstellingen