Kindermonument 2014 gepresenteerd

Kindermonument - 2014
Kindermonument - 2014
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 4 mei vond, voorafgaand aan de oecumenische dienst ter gelegenheid van Dodenherdenking, in de kapel van de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed in Sittard de presentatie van het Kindermonument 2014 plaats.

Een initiatief van de gemeente Sittard-Geleen, met het doel om de herinnering en de herdenking levend te houden, ook door toekomstige generaties. En hoe waarborg je de continuïteit nou beter dan door jongeren daar actief bij te betrekken? 
Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool Sterrenrijk hebben samen met Marco Roelofs – onder meer bekend als zanger van de inmiddels gestopte rockband De Heideroosjes – een ingrijpende oorlogsdocumentaire gemaakt met een ‘getuige’ die als kind gedurende de oorlog ondergedoken zat en wiens familie werd uitgemoord. Daarmee geven zij invulling aan een ‘monument’ voor de toekomst om daarmee dodenherdenking ‘levend’ te houden.
Marco Roelofs vertelde voorafgaande aan de vertoning van de korte documentaire dat deze langs drie lijnen tot stand is gekomen. Als eerste werden de kinderen in contact gebracht met een getuige van de oorlog. Daarop werd de kinderen gevraagd zich de rol van journalist aan te meten en vragen te bedenken die ze aan de getuige zouden willen stellen tijdens een interview. En ten derde werd de kinderen gevraagd om de verkregen informatie om te zetten in een aantal door henzelf na te spelen scenes om een klein beetje te kunnen invoelen wat oorlog betekent.
Het resultaat is zonder meer indrukwekkend. Burgemeester Sjraar Cox: “Het zal niet bij deze ene keer blijven, we willen er graag een traditie van maken”. Volgend jaar is de beurt aan de Sjtadssjool in Sittard.
Foto’s: © Arjan Krijntjes – VMN-fotografie.nl
Cookieinstellingen