Meer geluk dan wijsheid in Landgraaf

Volgens Guus Pemen, hoogleraar en onweersdeskundige van de TU in Eindhoven, heeft de organisatie van Pinkpop met mensenlevens gespeeld. Dat meldt L1 dinsdag.

Het KNMI waarschuwde al vroeg op de dag voor de kans op zwaar onweer. Later op de dag gaf het KNMI zelfs code rood af voor zeer gevaarlijk weer. Desondanks werden er noch door de organisatie van Pinkpop, noch door de gemeente Parkstad maatregelen genomen om het terrein vroegtijdig te ontruimen en de festivalgangers naar huis te sturen.
Toen het onweer losbarstte waren de meeste mensen nog gewoon op het festivalterrein aanwezig. Zij werden gewaarschuwd weg te blijven bij de tenten en de torens op het festivalterrein en moesten gehurkt de hevige onweersbui uitzitten. De mensenmassa wist de kalmte te bewaren.
Er had veel eerder ingegrepen moeten worden, vindt de wetenschapper. Wanneer het onweer zich pal boven Megaland zou hebben ontladen waren er volgens hem gegarandeerd slachtoffers gevallen.
In België waren er afgelopen weekeinde een aantal hevige onweersbuien waarbij het minutenlang hagelstenen ter grootte van pingpongballen hagelde. Daarbij vielen een aantal licht gewonden en was er veel materiële schade.
Cookieinstellingen