Drie kernen door kunst verbonden

Foto: Eleni Kamma

Sittard-Geleen krijgt er een fraai kunstwerk bij. Of zijn het er drie? In mei 2013 gaf de gemeente opdracht om middels kunstwerken de kwaliteit en representativiteit van drie belangrijke invalswegen van de stad te verbeteren. De kunstwerken symboliseren eenheid in verscheidenheid.

De opdracht om tot een keuze van de kunstwerken te komen werd verleend aan een adviescommissie, bestaande uit voorzitter Jean Boumans, Lene ter Haar van Schunck en Maurice Mentjens. De commissie heeft geput uit het bestand van het Limburgse Huis voor de Kunsten en daaruit in eerste instantie een longlist van een tiental kunstenaars geselecteerd. Drie daarvan werden uiteindelijk uitgenodigd om een schetsontwerp te maken en daaruit kwam het ontwerp van Eleni Kamma (in 1973 in Athene geboren en tegenwoordig woonachtig in Brussel en Maastricht) in de ogen van de commissie als beste naar voren.
Haar ontwerp staat voor de drie kernen – Born, Geleen en Sittard. Hun onderlinge verscheidenheid wordt in elk kunstwerk gesymboliseerd door drie anders geplaatste stalen buizen, onderling verbonden door touwen van ijzersterke Dyneema-vezels van DSM. De lengte van de gebruikte materialen is gelijk aan de afstand tussen Born, Geleen en Sittard. De kunstwerken nemen zonlicht op en stralen in het donker ook weer licht uit (glow in the dark). Hun kleurstelling wordt bepaald in samenspraak met scholen en kinderen in de omgeving.
Wethouder Noël Lebens is zeer te spreken over het voorliggende schetsontwerp. Volgens hem onderkent het de verscheidenheid van de drie kernen en onderstreept het tegelijkertijd hun onderlinge verbondenheid. Het materiaalgebruik onderstreept daarbij de kracht en het innovatieve karakter van de regio en legt zowel een koppeling naar de historie als naar de toekomst.
Het voorkeurslocaties voor de drie kunstwerken zijn de binnenkort aan te leggen turborotonde op het kruispunt van de Rijksweg-Noord, de Elisabeth van Barstraat en de Odasingel in Sittard, een rotonde op de Aldenhofweg in Born en de kruising afslag A76 en Rijksweg-Zuid in Geleen. 
De gemeente heeft een bedrag van 150.000 euro uitgetrokken voor het maken en het plaatsen van de kunstwerken, die naar verwachting in het voorjaar van 2015 gereed zullen zijn.
Cookieinstellingen