Primeur: overdekte ijsbaan hele jaar open

Foto:

In Zuid-Limburg kon je al op alle dagen van het jaar skiën in Landgraaf. Vanaf dit weekend kan er voortaan ook elke dag worden geschaatst in de overdekte ijshal van Laco Glanerbrook.

Deze primeur voor Zuid-Limburg wordt mogelijk gemaakt door een investering in het koelsysteem en de daaraan gekoppelde warmteterugwinning.
“De koelinstallatie van Laco sport- en recreatiecentrum Glanerbrook is omgebouwd waarbij we gaan werken met een nieuw koelmiddel dat in tegensteling tot het oude koelmiddel meer rendement levert. De warmte, die wordt opgewekt tijdens dit proces, wordt gebruikt om het gebouw en het overdekte zwemwater te verwarmen (volgende zomer volgt er wellicht ook een koppeling naar de buitenbaden waardoor deze vanaf seizoen 2015 verwarmd worden). Het ontstaan van koude is een gevolg van het warmteproces. Deze koude, in principe een restproduct, gooien we niet weg maar gaan we efficiënt hergebruiken. Hierdoor wordt het mogelijk om het hele jaar door te schaatsen in de ijshal,” zegt Joeri Dusch van Laco Glanerbrook.
Het nieuwe project draait om milieubewust ondernemen en maximaal gebruik maken van energie. Natuurlijke energiebronnen zoals aardgas worden schaarser en duurder terwijl stroom steeds milieuvriendelijker (zonne-energie en windenergie) wordt gewonnen. Met deze basis is het idee ontstaan om een milieubewuste weg in te slaan en de bedrijfsvoering meer op milieuvriendelijke energiebronnen toe te spitsen. Het principe is al even oud als het bestaan van Laco Glanerbrook, echter nu verfijnd. In 1988 was Laco Glanerbrook de eerste schaatsbaan van Nederland met een warmteterugwinningsinstallatie. Nu wordt Laco Glanerbrook de eerste schaatsbaan van Nederland die op basis van dit uitgangspunt het jaar rond standaard ijs kan aanbieden.
Laco Glanerbrook hoopt door ijs in de ijshal het hele jaar rond te kunnen aanbieden een impuls te geven aan de schaatssport. Daar waar normaal het seizoen medio april stopt wordt het nu mogelijk zomertrainingskampen en toernooien buiten de geijkte wintermaanden te organiseren. Sporters en recreanten kunnen het hele jaar door aan hun schaatstrekken komen. Topsporters hoeven geen verre reizen meer te ondernemen en kunnen in eigen land blijven doortrainen.
Uiteraard blijft de ijshal ook beschikbaar voor de vele evenementen, beurzen en markten die Laco Glanerbrook herbergt, door middel van een speciale geïsoleerde afdekvloer hebben bezoekers niet in de gaten dat ze op ijs staan.
De ijshal is dit weekend open gegaan voor publiek. Zondagavond werkt Limburg Eaters haar eerste training op het ijs af en daarbij is publiek van harte welkom. De hal is open om 18:45 uur, waarna de spelers zich tussen het publiek begeven voor een meet & greet. De training begint om 20:15 uur.
Cookieinstellingen