Jo Erens Pries 2014 voor Ivo Rosbeek

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

De 38-jarige, van oorsprong uit Hoensbroek afkomstige, Ivo Rosbeek is dit jaar de winnaar van de Jo Erens Priès. Rosbeek won de prijs ten koste van de andere genomineerden Kwante Hippe (Venlo), Maud van Montfort (Maasbracht), Op Geveul (Venlo, Maasbracht, Epen) en Marcel Tabbers (Venlo). 

De zanger kreeg de prestigieuze prijs, die tot 2012 Pries van ’t Limburgs Leed heette, overhandigd in Domani in Venlo. Op die plek werd ook de Veldeke Oeuvre Priès van ’t Limburgse Leed uitgereikt. Deze ging naar het uit Horst afkomstige humoristische zangduo Um & Um. Het tweetal viert dit jaar zijn 3X11-jarige jubileum.
De Jo Erens Pries
Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Pries van ’t Limburgs Leed. Twee jaar geleden werd de in dialectmuziekland belangrijke erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.
Ivo Rosbeek
Ivo Rosbeek bouwde de afgelopen jaren een indrukwekkende carrière in de dialectmuziek op. De in het dagelijks leven als architect werkzame Rosbeek bracht onlangs samen met kompaan Paul van Loo De Verteller uit, een cd die zelfs de landelijke verkooplijsten haalde. Met Van Loo werd hij twee jaar geleden nog genomineerd voor de Jo Erens Pries, die destijds naar Rebzjie ging. 
In 2003 scoorde het duo een dikke dialecthit met de Ede Staal-cover ’t is nog noëts zoë donker gewees, een nummer dan nog altijd in de bovenste regionen van de jaarlijkse L1mbo Top 100 (de Limburgse variant van de Top 2000) staat.
Maar de muzikale Ivo Rosbeek heeft veel meer noten op zijn zang. Zo staat hij met regelmaat in het theater en maakte hij tal van succesvolle dialectnummers. Tekenend voor zijn populariteit is zijn indrukwekkende reeks aan noteringen in de L1mbo Top 10, de maandelijkse Limburgse hitlijst van L1. Op Ton Engels en Rowwen Hèze na is Rosbeek de meest succesvolle artiest in de geschiedenis van deze lijst. Zo behaalde hij er liefst zeven nummer 1-noteringen: Uuver de brugk (mit rotte planke) pakte afgelopen zomer nog de koppositie.
Cookieinstellingen