Nadruk in begroting Sittard-Geleen op topprioriteiten

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Economische structuur en werkgelegenheid, stedelijke functies op het gebied van cultuur en sport en sociale vitaliteit zijn de topprioriteiten van de gemeente Sittard-Geleen, die in de vandaag gepresenteerde begroting voor 2015 een prominente plaats hebben gekregen. De begroting voor 2015 is sluitend.

“In de begroting 2015 vindt een eerste vertaling plaats van de koers die de coalitie heeft ingezet in het coalitieprogramma ‘Burgers en stad, een combinatie van kracht’,” zei wethouder Pieter Meekels bij de presentatie van de begroting. “We werken op dit moment aan tal van projecten, groot en klein. Dagelijks is dat op vele fronten in de stad merkbaar. Dat gaat natuurlijk ook in 2015 door. In de begroting van volgend jaar zijn accenten gezet op het gebied van versterking van onze stadscentra, wijkgericht werken en de verbetering van de profilering van de stad.”
Concreet gaat het bij die accenten om het versterken van de profielen van de centra van Sittard en Geleen, waarbij gemeentelijke huisvesting als middel wordt ingezet. Ook gaat de gemeente taken op het gebied van zorg, werk, jeugd en veiligheid oppakken samen met de inwoners, middels een samenhangende wijkaanpak. Daarbij worden de mogelijkheden van burgerkracht volop benut. En in 2015 wordt ook de veelzijdigheid en de vele mogelijkheden van Sittard-Geleen actiever en met meer trots uitgedragen.
Economie en werkgelegenheid
Want Sittard-Geleen is bijvoorbeeld op het gebied van economie een steeds belangrijkere speler in Nederland en daarbuiten. Uiteraard zijn, naast de logistiek, de Brightlands Chemelot Campus en VDL Nedcar hierbij van groot belang en zet het college van B&W in op een verdere ontwikkeling van deze bedrijven, waarbij er veel aandacht uitgaat naar scholing van personeel. De gemeente realiseert zich terdege dat op dit gebied samenwerking op Zuid-Limburgse schaal noodzakelijk is en ondersteunt de oprichting van een gemeenschappelijke regeling LED (Limburg Economic Development) op Zuid-Limburgse schaal. Ook moeten grensoverschrijdende kansen benut worden.
Stedelijke functies
Tegelijkertijd is de economische concurrentiekracht mede-afhankelijk van de aantrekkelijkheid van de stad en de regio. Vandaar dat er ook ruim aandacht is voor de verdere ontwikkeling van de Sportzone Limburg en het Cultuurbedrijf. Aansluiting van de Sportzone bij de Brightlands Chemelot Campus en de Brightlands Maastricht Health Campus ligt voor de hand. Het Cultuurbedrijf kan dankzij een sterke samenhangende programmering in 2015 stevig op de kaart komen te staan. Uitgangspunt daarbij is dat die programmering past binnen het klimaat van een innovatieve, ondernemende stad.
Sociale vitaliteit
Op het terrein van sociale vitaliteit heeft het college de ambitie om Sittard-Geleen een stad te laten zijn waarin iedereen werkt aan een vitaal gemeenschapsleven, een veilige en zorgzame samenleving. Burgerparticipatie speelt hierbij een belangrijke rol en vormt, net als de decentralisaties op het gebied van zorgtaken, jeugdzorg en arbeidsparticipatie, een grote uitdaging in 2015.
“Op verschillende terreinen wachten ons dus grote veranderingen. Naast de drie decentralisaties is dat ook de doorontwikkeling van het wijkgericht weken, het organiseren van burgerparticipatie en de herijking van de binnenstedelijke ontwikkeling. Daarom is 2015 een overgangsjaar,” concludeerde wethouder Pieter Meekels (middelen).
Hij kondigde aan dat de komende tijd met burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen in de stad gesproken wordt over die veranderingen die op stapel staan en de keuzes die gemaakt moeten worden. “In de voorjaarsnota 2015 wordt duidelijk welke keuzes uiteindelijk gemaakt zijn.” Dat gebeurt ook omdat, ondanks eerdere bezuinigingen van 47 miljoen euro, blijkt dat als gevolg van het rijksbeleid er nog verdere besparingen nodig zijn, oplopend naar 11 miljoen in 2018.
Inkomsten
De begroting van Sittard-Geleen sluit dit jaar op een bedrag van 267 miljoen euro. Daarvan komt 60 miljoen euro uit gemeentelijke heffingen. De overige middelen krijgt de gemeente grotendeels van het Rijk.
De gemeentelijke lasten stijgen, als de raad in november akkoord gaat met de begroting en de belastingvoorstellen, in 2015 met 1,79 procent en blijven iets boven het gemiddelde van de grote steden in Limburg.
Samen met de begroting 2014 en de belastingvoorstellen heeft het college ook de tweede programmarapportage 2014 opgesteld. Daarin staan de belangrijkste aanpassingen van de begroting 2014. Deze rapportage laat een financieel resultaat zien van 1,6 miljoen euro, vooral het gevolg van rentevoordeel. Het geld wordt grotendeels opzij gezet om problemen bij de grondexploitatie op te lossen, waardoor daar nu nagenoeg voldoende geld voor is.
Persbericht Sittard-Geleen
Cookieinstellingen