Kerstboodschap burgemeester Cox

Foto: copyright gemeente Sittard-Geleen

Bij dezen wens ik u, beste inwoner van Sittard-Geleen, graag een zalige kerst toe.

Maar wat betekent ‘zalig’? De wildschotel met cranberrysaus als kerstdis? De cadeaus onder de Nordmann? De lampjes in ijspegelvorm in de voortuin..?

Met ‘een zalige kerst’ bedoel ik dat ik u een tijd gun waarin saamhorigheid en bezinning voorop staan. Ik hoop dat u een moment stil kunt staan bij mensen die het moeilijk hebben. Ver weg van hier op plekken in de wereld waar gruwelijkheden plaatsvinden. Waar 43 studenten zomaar kunnen verdwijnen. Waar mensen onthoofd worden, waar ebola heerst, waar zovelen op de vlucht slaan. En waar een vliegtuig vol vakantiegangers uit de lucht geschoten kan worden. Daarmee komt de wreedheid ver van huis ineens dichterbij.

Wie net gedacht heeft aan de brandhaarden die woeden in de wereld, wuift al snel zijn eigen problemen, zorgen en verdriet weg. Maar ook in onze stad hebben mensen het zwaar. Een bezoek aan een eenzame buur, een hand op een schouder, een vriendelijk woord: mag ik u vragen deze dagen eens echt naar elkaar om te kijken?

We moeten er meer zijn voor elkaar. Ons land staat aan de vooravond van sociale hervormingen. De gemeente krijgt er taken bij op het gebied van zorg en werk. Mensen vragen zich af hoe het voor hen persoonlijk uit zal pakken. Kan ik nog een rollator aanvragen? Blijft het PGB bestaan? Waar kan ik terecht als mijn zoon verder ontspoort? Uw gemeente begrijpt dat dit soort vragen leven. Wij hebben ons dan ook grondig voorbereid. We zien vooral kansen om onze eigen burgers de juiste vorm van zorg te bieden. Daarnaast zien we dat steeds meer mensen beseffen dat we niet alleen voor onszelf leven, maar elkaar waar nodig moeten bijstaan. En zo is het.

Maar eerst kerstmis. Natuurlijk: een heerlijke maaltijd hoort er wat mij betreft bij, net als een zorgvuldig uitgezocht cadeau en sfeervolle verlichting. Het wordt echter een Zalige Kerst als we oprechte aandacht hebben voor elkaar; dichtbij huis en in de wereld om ons heen.

Dus: een zalige Kerst en een mooie jaarwisseling!

Burgemeester Sjraar Cox

Cookieinstellingen