Hoogspanningskabels Lindenheuvel mogelijk ondergronds

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

De gemeente Sittard-Geleen is voorstander van het ondergronds brengen van de twee hoogspanningsverbindingen in Lindenheuvel. Dat zegt de gemeente naar aanleiding van de voorgestelde verkabelings- en uitkoopregeling van het kabinet.

“We zijn positief over het ondergronds brengen van de kabels, maar we zijn het niet eens met de gemeentelijke bijdrage die hierbij van ons gevraagd wordt,” legt wethouder Leon Geilen (o.a. leefomgeving) uit.

Verkabelen
In Sittard-Geleen komen twee hoogspanningsverbindingen in aanmerking voor mogelijke verplaatsing ondergronds. Beide verbindingen zijn te vinden in Lindenheuvel. De verkabelingsregeling gaat uit van een gemeentelijke cofinanciering van 25% van de kosten. Dat zou voor Sittard-Geleen een bedrag van ca. €2,5 miljoen betekenen. “Sittard-Geleen wil de hoogspanningsverbindingen graag onder de grond brengen omdat dit voor veel omwonenden gezien wordt als een verbetering van hun leefomgeving,” aldus wethouder Geilen. “Een landelijk besluit om landelijke infrastructuur te vernieuwen en te verduurzamen zou echter moeten worden bekostigd door de rijksoverheid en niet door de gemeenten waar die infrastructuur toevallig overheen loopt.”

Vrijwillige uitkoopregeling
Naast het verkabelen stelt het kabinet ook een uitkoopregeling voor. Woningen die loodrecht onder hoogspanningskabels liggen, komen in aanmerking voor deze vrijwillige uitkoop. In Sittard-Geleen komen vijf panden hier mogelijk voor in aanmerking. De eigenaren van deze panden zijn door het ministerie per brief geïnformeerd. Sittard-Geleen staat ook positief tegenover de uitkoopregeling, maar een definitieve toezegging is afhankelijk van een nadere uitwerking door het rijk. Als het aan de gemeente ligt vallen verder nog een zesde woning en een schoolgebouw onder de uitkoopregeling.

Bij de aanleg van nieuwe hoogspanningsverbindingen is het tegenwoordig beleid om woningen en andere gevoelige bestemmingen zoveel mogelijk te vermijden. Vóór 2005 golden nauwelijks beperkingen voor de ontwikkeling van hoogspanningsverbindingen in de buurt van woningbouw en andersom. Het kabinet wil met de verkabelings- en uitkoopregeling tegemoet komen aan de maatschappelijke wens om in bestaande situaties bewoners te ontlasten van hoogspanningsverbindingen.

Platform Hoogspanningen
Het Platform Hoogspanningen vertegenwoordigt de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten richting het rijk en de netbeheerders, onder meer om de kosten voor de betrokken gemeenten en bewoners zo laag mogelijk te houden. Sittard-Geleen is bij dit platform aangesloten. Samen met het ministerie van Economische Zaken wordt bekeken welke zaken voor gemeenten van belang zijn, welke keuzes gemaakt moeten worden en wat de financiële consequenties daarvan zijn. Pas dan kan Sittard-Geleen een definitief standpunt innemen over de landelijk voorgestelde verkabelings- en uitkoopregeling. De daadwerkelijke uitvoering is voorzien in 2017.

Cookieinstellingen