Over bedevaarten

Kapel pater Karel in Munstergeleen
Kapel pater Karel in Munstergeleen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Er zijn tal van redenen om op bedevaart te gaan. Ook deze regio telt een aantal bedevaartplaatsen. Daarover handelt de lezing die Jos Engelen donderdagavond geeft in de Pastoor Franckschool in Grevenbicht.

In de katholieke traditie is een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd. Veel gelovigen hopen daarmee een goddelijke zegen te krijgen, en (naar een oude katholieke traditie) een aflaat voor hun zonden te verdienen, dat wil zeggen een vermindering of algehele kwijtschelding te verkrijgen van hun straf – of de straf van een familielid – in het vagevuur. De bedevaart kan ook worden opgelegd door de biechtvader als penitentie (boetedoening), en de uitvoering is dan een voorwaarde voor absolutie (vergeving). Andere bedevaartgangers of pelgrims leggen een hele of gedeeltelijke bedevaart af om de ervaring; ‘om er geweest te zijn’; om andere mensen te ontmoeten; om over God en het leven na te denken; om tot bezinning te komen; of om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan. Weer anderen pelgrimeren als getuigenis van vrede en solidariteit met slachtoffers van onderdrukking en geweld. Sommige pelgrims leggen elk jaar een deel van de geplande route af.

Wonderlijke voorvallen
Sommige bedevaartplaatsen werden voor pelgrims interessant nadat er volgens ooggetuigenverslagen verschijningen hadden plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een heilige. Andere plaatsen werden bekend vanwege een of meer gevallen van wonderlijke genezingen, of vanwege stigmata, een ‘huilend’ beeldje, of andere verschijnselen die mensen bovennatuurlijk voorkwamen. De euregio is rijk gezegend met tal van bedevaartsplaatsen. We zullen ons hier beperken tot Sittard/Born/Grevenbicht en lokaties waarvan bedevaartattributen, i.c. kleipijpen bekend zijn.

Toegangsprijs: Inschrijvers lezingencyclus Heemkundevereniging Bicht gratis, leden die niet ingeschreven hebben €2,- en niet leden €3,50. De lezing begint om 20:00 uur.

Cookieinstellingen