Rechter verbiedt loonsverlaging door V&D

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft in een door de vakbonden tegen de directie van warenhuis V&D aangespannen kort geding beslist dat het bedrijf geen loonoffer van het personeel mag eisen.

Volgens de voorzieningenrechter is een loonoffer “niet terecht”.

V&D verkeert in serieuze problemen. Het bedrijf draait al vele jaren met verlies. Onlangs wist het bedrijf wel afspraken te maken met de meeste vastgoedeigenaren over een huurverlaging en met banken over de kredietverstrekking. Het bedrijf wilde verder een loonsverlaging van 5,8% voor alle werknemers doorvoeren. Daarop spanden de vakbonden een kort geding aan.

Voordat de rechter tot zijn uitspraak kwam had hij eerst beide partijen gevraagd om nader tot elkaar te komen, nadat V&D een winstdelingsregeling had voorgesteld om de pijn van het loonoffer te verzachten. Alleen: het bedrijf maakt al sinds 1989 geen winst meer.

De vakbonden zijn blij met de uitspraak van de rechter, omdat daarmee wordt voorkomen dat werkgevers eenzijdig de arbeidsvoorwaarden aanpassen in hun voordeel. Volgens V&D komt het bedrijf door deze uitspraak opnieuw in de problemen.

De uitspraak van de rechter is overigens alleen van toepassing voor vakbondsleden.

Cookieinstellingen