Jaar van de Mijnen bij omroep START

Foto: Staatsmijn Maurits

Door een unieke samenwerking slaagt streekomroep START erin minimaal 35 uur zendtijd te besteden aan het Jaar van de Mijnen in Sittard-Geleen.

Heemkundevereniging Geleen stelt aan de omroep eenmalig beeldmateriaal beschikbaar, dat nog niet eerder is vertoond. Emile Rutten en Marco Buijsers vonden als initiatiefnemers van dit audiovisuele project al gauw gehoor bij START.

Door maanden geleden zitting te nemen in de werkgroep Vetkaol, die binnen Geleen meerdere evenementen in het Jaar van de Mijnen coördineert, werd Emile Rutten zich bewust van de betekenis van de mijn Maurits voor de regio. “Zowel binnen Vetkaol als daarbuiten merk ik hoe mensen worden geboeid door dit onderwerp. Voor mij was dat een teken om al die verhalen van koempels, hun familie en andere betrokkenen over de mijn op de een of ander manier samen te brengen. Toen kwam ik op het idee om streekomroep START te benaderen.”

Inmiddels werken aan het audiovisuele project tientallen mensen vrijwillig mee. Naast vertegenwoordigers van Start en Vetkaol, zijn dat leden van Heemkundevereniging Geleen en studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design binnen Hogeschool Zuyd. Rutten: “Tegenwoordig zit ik wekelijks met de studenten van Zuyd aan tafel om ze zo goed mogelijk te informeren over een aantal activiteiten die op stapel staan in het themajaar. Onder leiding van docent Lou Wanten bereiden ze op dit moment een historische terugblik en een driedimensionale reconstructie van de mijn Maurits voor. Materiaal dat straks zal worden gebruikt voor een educatief project voor basisscholen in de gemeente Sittard-Geleen en te zien zal zijn op START-tv.”

Bij de omroep staan minstens tien radioprogramma’s gepland waarin aandacht is voor het Jaar van de Mijnen. “Woensdagavond 11 maart (20.00-22.00 uur) kijken Ad Hoogenboom en Hub Kitzen van Heemkundevereniging Geleen terug op het feit dat 100 jaar geleden de Maurits werd geopend. Een tweetal koempels vertelt over hun opofferingen ondergronds. Daarnaast is er aandacht voor ‘Mijn Verzet’ in Theater Karroessel, een avond waarop een tiental regionale artiesten als Ben Erkens en Jack Vinders zingt over het leven in de mijn,”aldus Marco Buijsers, die samen met Emile Rutten de presentatie in de radiostudio voor zijn rekening zal nemen. Zaterdag 14 maart is van 14.00-16.00 uur de herhaling.

“Er is door de medewerkers van zowel radio als televisie erg enthousiast gereageerd op het idee. Wie kan levert een bijdrage,” zegt Emile Rutten. De interviews en reportages zullen overigens niet alleen te zien en te beluisteren zijn via START, maar zeker ook via de sociale media.

Cookieinstellingen