Meer belangstelling voor techniekonderwijs

Basisscholen en middelbare scholen bouwen steeds meer aandacht voor techniek in hun onderwijs in. Ook het bedrijfsleven haakt daarbij aan en de Provincie Limburg stimuleert die ontwikkeling, zoals met de Techniekverkiezingen.

Scholieren van het VMBO, HAVO/VWO, MBO en HBO kunnen sinds afgelopen woensdag meedoen aan de techniekverkiezingen. Zij worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met het bedenken van innovatieve ideeën en mee te dingen naar mooie prijzen. Via sociale media kan iedereen op hun ideeën stemmen. Woensdagmiddag werd het startschot van de verkiezing gegeven met een interactieve voostelling in Trevianum te Sittard.

Techniek = Toekomst
De Provincie zet, samen met partners uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid, vol in op techniek. Door te investeren in techniekopleiding, omscholingen, het up-to-date houden van kennis en nog veel meer. In de komende 20 jaar verandert de wereld even sterk als de laatste 100 jaren. Oude beroepen vervallen en geheel nieuwe beroepen ontstaan. Bert Kersten is namens de Provincie gedeputeerde voor Arbeidsmarkt en Onderwijs: “We kunnen het ons in Limburg niet veroorloven om achter deze ontwikkelingen aan te lopen. Sterker nog, ik vind dat wij hier de toon moeten zetten. Daarmee zijn we, met het stevig neerzetten van de Brightlands-campussen, ook al begonnen. Om die lijn voort kunnen te zetten, hebben we getalenteerde technici nodig. Niet alleen om slimme dingen te bedenken, maar ook voor productie en onderhoud, voor installatietechniek en duurzaamheid en innovatie in de bouw Misschien wel op het gebied van robotics, nanotechnologie, 3D-printen en allerlei andere slimmigheden waar we nu nog geen weet van hebben. Daarom vind ik het belangrijk dat we jongeren motiveren om te kiezen voor techniek: een vak met een onwaarschijnlijk mooie toekomst.”

Startbijeenkomst techniekverkiezing
Woensdag was de drukbezochte kick-off van de techniekverkiezing, met een interactieve voorstelling boordevol muziek en inspiratie. Ook oud-wereldkampioen polsstokhoogspringen Rens Blom was aanwezig. Hij legde uit hoe de combinatie van kiezen, leren, werken en techniek ten grondslag lag aan zijn wereldtitel. In juni van dit jaar worden de winnaars van de techniekverkiezing bekendgemaakt. Zie ook www.hightechyourfuture.nl.

Techniekplan Limburg
Landelijk is het Techniekpact afgesloten, daarvan vormt dit plan de regionale uitwerking. Techniekonderwijs over de volle breedte vormt het fundament voor een gezonde arbeidsmarkt voor technici. Het pact richt zich op basisonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs, hoger onderwijs en scholing van werkenden. Er zijn
3 actielijnen:

  1. Kiezen voor techniek: meer leerlingen kiezen voor een techniekopleiding. Binnen deze actielijn staat de onderzoekende en experimenterende leerhouding van kinderen centraal.
  2. Leren in de techniek: meer leerlingen en studenten behalen een een technisch diploma en gaan ook aan de slag in een technische baan. Hier staan de doorlopende leerlijnen van voortgezet onderwijs tot hoge onderwijs en de samenwerking met het bedrijfsleven centraal.
  3. Werken in de techniek: mensen die werken in de techniek behouden voor de techniek, en mensen met een technische achtergrond die met ontslag bedreigd worden of al langs de kant staan elders inzetten in de techniek. Hier staat de samenwerking met bedrijfsleven en arbeidsmarktpartners centraal.
Cookieinstellingen