Leerlinge Trevianum naar Football for Friendship

Foto: Gerrit van Keulen

Jolijn Snijders uit Schinveld, scholiere van Trevianum Scholengroep in Sittard, is geselecteerd voor de Double Dutchies.

Hoe leuk kan het zijn, als je op een Topsport Talentschool zit?! Jolijn Snijders uit Schinveld kan daarover meepraten. Zij gaat met nog elf andere speelsters en spelers naar Berlijn om daar onder meer op 6 juni de finale van de Champions League bij te wonen.

Jolijn is speelster van de KNVB O12/13 en zij is geselecteerd voor de Double Dutchies. Dit team vertegenwoordigt Nederland tijdens het Football for Friendship-forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 4 tot en met 7 juni aanstaande plaatsvindt in de hoofdstad van Duitsland.

Speelmoment Double Dutchies tijdens Football for Friendship 2014. Foto: Gerrit van Keulen

Double Dutchies?
Double Dutchies slaat op de samenstelling van het Nederlandse team, dat uit zes jongens en zes meisjes bestaat. Nederland heeft daarmee vorig jaar in Lissabon een trend gezet, toen het als één van de zestien deelnemende landen aan het Football for Friendship-project het enige team was met meiden en jongens. Dat trok in het internationale gezelschap de nodige aandacht. Of deze trend zich dit jaar doorzet in Berlijn, waar dit keer 24 landen deelnemen aan het project, valt te bezien. Het is nog niet duidelijk of ook andere landen het voorbeeld van de Double Dutchies volgen.

De 13-jarige Jolijn Snijders uit Schinveld kijkt er ontzettend naar uit om in Berlijn leeftijdgenoten uit andere landen te leren kennen. “Ik word erg blij van voetbal, het is de sport die ik het liefst doe. Ik speel nu bij de KNVB onder 12/13 en in de overstijgende groep. Mijn droom is om later zelf in het Nederlands elftal te voetballen.” Jolijn vervolgt: “Als ik boos of verdrietig ben, kan ik me meestal erg goed concentreren op voetbal en dat gevoel dan op een positieve manier op het veld uiten.” Jolijn vindt voetbal ook leuk omdat het iets is wat je samen doet. “Je verliest samen en je wint samen, je verdedigt samen en je gaat samen aanvallen.”

Stichting LOOT
De twaalf speelsters en spelers zijn geselecteerd via de Stichting LOOT. Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is een samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. “Uit elke provincie hebben we een speelster of speler geselecteerd”, aldus landelijk LOOT-coördinator Tom de Groen. “Zij voetballen niet alleen op topniveau in hun leeftijdscategorie en doen hun schoolwerk naar behoren, maar vallen ook op andere manieren positief op. Dat kan zijn, dat zij daarnaast nog scheidsrechteren, coachen of altijd voor een ander klaarstaan. Leerlingen dus die dat ‘extra’ hebben waarvoor ze nu worden beloond met de selectie voor de Double Dutchies.”

Football for Friendship International children’s social project is een initiatief van Gazprom. In 2015 nemen jeugdvoetbalteams (leeftijd 12–14 jaar) uit vierentwintig landen deel. Het project maakt onderdeel uit van het jongerenprogramma van Gazprom en heeft de volgende doelstellingen:

  • stimuleren van jeugdvoetbal
  • promoten van sport voor jongeren en een gezonde leefstijl
  • bevorderen van verdraagzaamheid en vriendschap tussen jongeren uit verschillende landen.

Beschermheer en ambassadeur van Football for Friendship is de wereldberoemde voetballegende Franz Beckenbauer. Kernwaarden van het project zijn vriendschap, gelijkheid, sportiviteit, gezondheid, vrede, toewijding, overwinning en tradities. Het project wordt wereldwijd aangestuurd door AGT Communications Group (PROI, Russia). De communicatie-ondersteuning op nationaal niveau wordt geleverd door Van Luyken Communicatie Adviseurs (PROI, the Netherlands).

Cookieinstellingen