Werkloosheid nam af in maart

UWV Sittard
UWV Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De werkloosheid – gecorrigeerd voor seizoeninvloeden – is in maart gedaald naar 626 duizend personen. Een afname van 7 duizend ten opzichte van februari van dit jaar. In totaal is nu 7 procent van de beroepsbevolking (15 tot 75 jaar) werkloos.

Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal van 2014 opnieuw gestegen en neemt al anderhalf jaar toe.

De afgelopen drie maanden vonden vooral jongeren vaker werk. De beroepsbevolking bleef in die periode vrijwel gelijk. Het aantal werklozen liep daardoor in de afgelopen periode met gemiddeld 6 duizend per maand terug. Dat meldt het CBS donderdag.

Het aantal WW-uitkeringen kwam vorige maand uit op 443 duizend, 12 duizend minder dan in februari, blijkt uit cijfers van UWV. In Limburg nam het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand met 1100 af.

Van de 12,7 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar hadden er in maart 8,3 miljoen een betaalde baan. Dat betekent dat 65,3 procent van de bevolking daadwerkelijk betaald werk heeft. Drie maanden eerder was deze arbeidsparticipatie 65,2 procent.

In de eerste drie maanden van dit jaar groeide het aantal mensen tussen de 15 en 25 jaar met een baan gemiddeld met 10 duizend per maand. Bovendien zijn meer jongeren per week twaalf uur of langer aan het werk. Het werkloosheidspercentage onder jongeren daalde in de afgelopen drie maanden van 11,8 naar 10,8 procent. Ook is het aantal WW-uitkeringen gedaald, met name onder deze groep 15- tot 25-jarigen, meldt het UWV.

Bij 45-plussers steeg het aantal werkenden ook, maar minder hard dan bij jongeren. In de eerste maanden van 2015 nam het aantal werkende 45-plussers toe met gemiddeld bijna 2 duizend per maand. Waar het aantal mensen tussen 45 en 75 jaar al jaren toeneemt, slinkt de groep 25- tot 45-jarigen. Vergrijzing speelt hierin een belangrijke rol. Die verschuiving vertaalt zich in het aantal werkenden per leeftijdsgroep.

In sectoren en beroepsgroepen waar veel vrouwen werken was juist een toename zichtbaar. Voorbeelden zijn de sector zorg en welzijn (+13 procent), (para)medische beroepen (+4 procent) en verzorgende en dienstverlenende beroepen (+3 procent). De ontwikkelingen bij de verschillende leeftijdsgroepen lopen uiteen. Zo is het aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers nu 8 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl bij jongeren tot 25 jaar het aantal uitkeringen 15 procent lager is dan in maart 2014.

Cookieinstellingen