Raadsfractie D66 wil Digitale klokkenluidersregeling

Foto: © Colin, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

De raadsfractie van D66 Sittard-Geleen heeft in een brief aan het College van B&W onder meer haar zorg uitgesproken over de veiligheid van privacygevoelige informatie over inwoners van de gemeente.

Er wordt steeds meer data digitaal gedeeld of gecommuniceerd. Dat brengt allerlei voordelen met zich mee, bijvoorbeeld een snellere communicatie tussen de gemeente en haar inwoners, maar draagt ook de nodige risico’s in zich.

Door de decentralisatie van de zorg krijgt ook de gemeente steeds meer te maken met gevoelige informatie over haar inwoners. Om ervoor te zorgen dat deze informatie niet op straat belandt, is het van het grootste belang dat deze gegevens goed beveiligd worden.

Goedwillende hackers kunnen een bijdrage leveren aan de veiligheid van digitale databanken, door zwakke plekken in de beveiliging te melden. Dat heet ‘responsible disclosure’. Recentelijk zijn deze ‘digitale klokkenluiders’ echter in de problemen gekomen doordat ze vervolgd dan wel aansprakelijk gesteld werden na het melden van beveiligingslekken in websites of andere IT-systemen.

Om dit melden van lekken in het belang van de informatieveiligheid te stimuleren, heeft de rijksoverheid onlangs een digitale klokkenluidersregeling in het leven geroepen. Die regeling houdt onder meer in dat deze hackers, mits ze voldoen aan een aantal voorwaarden, niet vervolgd worden voor de inbraak in computersystemen.

Fractievoorzitter Rob Vernhout van D66 Sittard-Geleen, heeft namens zijn fractie aan het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd om deze regeling ook van toepassing te verklaren op de IT-systemen van deze gemeente.

Cookieinstellingen