Chinese investeerder wil nieuw concept in Frans Klooster

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen is in onderhandeling met een grote Chinese investeerder over een herbestemming voor het Franse Klooster in Sittard.

Maandagavond vond daarover een eerste informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden van de oude ziekenhuislocatie en andere belangstellenden. De gemeente kocht het oude ziekenhuisterrein in 2012 voor bijna 5 miljoen euro als onderdeel van de reddingsoperatie voor het in financieel zwaar weer verkerende Orbis Medisch Centrum. De gemeente stelde zich vervolgens als doel om een nieuwe invulling te zoeken voor het voormalige Frans Klooster, dat inmiddels zes jaar leeg staat. Er is met meerdere partijen contact geweest over uiteenlopende ideeën. Daarvan is er uiteindelijk één overgebleven.

De kapel van het voormalige ziekenhuis
De kapel van het voormalige ziekenhuis

Yagui Chen, eigenaar en aandeelhouder van investeringsmaatschappij Shanghai Ao Yuan De Shang Ye Tou Zi you xian gongsi, wil het voormalige Frans Klooster in Sittard omvormen tot een Chinees cultureel centrum en gezondheidscentrum op basis van de Chinese gezondheidsleer. Het bedrijf van Chen is actief in China, Australië, Canada en Duitsland en houdt zich onder meer bezig met commercieel vastgoed, restaurants/hotels en biologische landbouw.

Jan Blokker van vastgoedontwikkelaar Kublo en Roger van Eijs van Swentibold Projectontwikkeling zijn nauw betrokken bij de contacten met investeerder Chen. Ze zien in Chen een zeer serieuze en betrouwbare partij, die als eindinvesteerder het vermogen heeft om zijn ideeën voor de nieuwe bestemming van het Frans Klooster ook werkelijk vlot te trekken.

Uniek voor Europa
In het complex moeten straks onder meer behandelingen volgens de Chinese geneesleer en fysiotherapie (met o.a. acupunctuur, kruidentherapie en massage) worden aangeboden en dat concept is nieuw en uniek voor Europa. Voor het verblijf van de gasten die daar voor een behandeling komen zijn 100 kamers voorzien plus een restaurant en een thee-bar. Verder komt er een tentoonstellingsruimte voor keramiek en fotografie, Chinese kalligrafie en papierkunst. Bovendien zijn er plannen om er een Confucius Instituut onder te brengen, gekoppeld aan de Chinese geneeskunst. In Nederland hebben Groningen en Leiden als enige in het land een Confucius Instituut. Of het instituut ook werkelijk in Sittard-Geleen komt is nog niet zeker: de Chinese overheid heeft daarin een beslissende stem en een dergelijk traject neemt zijn tijd. “Maar daar hangt het project niet van af. Het gaat vooral om het concept van Chinese gezondheidsleer, waar Yagui Chen grote kansen voor ziet.” Volgens Blokker en Eijs heeft Yagui Chen goede contacten bij de Chinese overheid.

De voorgestelde ideeën brachten aan het einde van de  informatiebijeenkomst bij veel aanwezigen de handen op elkaar.

Werkgelegenheid
Voor behandelingen op basis van de Chinese gezondheidsleer verwacht Chen 35 specialisten uit China over te laten komen. Voor taal- en cultuuronderwijs komen er nog eens 5 Chinezen bij. “Maar daarbuiten mag je rekenen op extra werkgelegenheid. Hoeveel extra banen het project op zal leveren is op dit moment niet te zeggen”, laat wethouder Pieter Meekels (GOB) weten.

kloostergang
Een gang in het oude ziekenhuis

Verbouwen, slopen en nieuwbouw
Wanneer de plannen doorgaan zullen het oudste deel van het Frans Klooster en het mortuarium worden gesloopt. Na aanleg van een ondergrondse parkeergarage (voor ongeveer 100 auto’s; tevens de reden voor de sloop van da oudste deel van het klooster) wordt daar qua vorm, stijl en afmetingen passende nieuwbouw neergezet. De kapel en het voorste deel van het huidige complex blijven uitwendig in tact en worden verbouwd. Rondom het gebouw wordt een ondiepe waterpartij aangelegd. Bij verbouwing en nieuwbouw worden de principes van Feng Shui gehanteerd. Feng Shui is een meer dan 3000 jaar oude filosofie die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden.

Verkoopovereenkomst
Een concept verkoopovereenkomst is inmiddels ondertekend, verwacht wordt dat de definitieve verkoopovereenkomst komende week kan worden bekrachtigd. Voor het perceel waarop het Frans Klooster staat (dus niet het hele voormalige ziekenhuisterrein) is een verkoopprijs van 250.000 euro bedongen. De gemeente levert verder geen enkele bijdrage aan de exploitatie.

Bestemmingsplanprocedure
Aansluitend wordt de bestemmingsplanprocedure gestart. Het voorontwerp van het bestemmingsplan wordt in augustus door het college van B&W besproken, waarna van 3 september tot en met 15 oktober inspraak mogelijk is. In september wordt een tweede informatiebijeenkomst belegd. Het daaruit voortvloeiende ontwerp wordt vervolgens in november door het college behandeld, waarna van 12 november tot 23 december zienswijzen kunnen worden ingediend. In januari 2016 stelt het college het definitieve plan vast. Dat wordt dan in februari/maart door de gemeenteraad behandeld. Voor degenen die een zienswijze hebben ingediend volgt er dan nog een mogelijkheid om beroep aan te tekenen.

Binnen de bestemmingsplanprocedure zullen diverse onderzoeken plaatsvinden. Naast archeologisch, bouwhistorisch en bodemonderzoek vinden geluidsonderzoek, onderzoek naar de gevolgen voor de externe veiligheid en verkeer plaats. Ook de wensen rond parkeren – in de plannen is een parkeergarage voorzien – en een marktonderzoek naar de hotelfunctie horen bij die procedure.

Wat de gewenste hotelcapaciteit van 100 kamers betreft: volgens de bestaande horecanota van de gemeente – die volgens wethouder Meekels aan een revisie toe is – is er in de gemeente nog ruimte voor uitbreiding van de hotelcapaciteit met 65 kamers. Wanneer de investeerder hard kan maken dat de hotelfunctie gekoppeld is aan de medische dienstverlening en daarmee een specifieke aantrekkingskracht heeft hoeft er geen belemmering te zijn voor een hotel met 100 kamers. De investeerder heeft al aangegeven veel klanten uit Nord-Rhein Westfalen, België en zelfs het noorden van Frankrijk te verwachten. Maar ook uit China zelf: daar is een groeiende middenklasse die steeds vaker West-Europa als vakantiebestemming kiest.

Wanneer het plan gerealiseerd gaat worden wordt Zitterd Revisited supervisor op de bouwplanbegeleiding. Verder gebeurt een en ander in overleg met de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Als er geen beren op de weg komen verwacht men begin 2017 met de verbouw-, sloop- en nieuwbouwwerkzaamheden te kunnen starten.

Waarom Sittard-Geleen?
De vraag die rest: waarom liet Yagui Chen zijn oog vallen op Sittard-Geleen? “Daarin speelt toeval een rol”, zegt Pieter Meekels. In de regio woont een zakenrelatie van de heer Chen en die wees hem op het Frans Klooster. Chen is komen kijken en heeft vervolgens Feng Shui specialisten laten overkomen om de locatie te laten beoordelen. Die bleek uitstekend te voldoen aan de eisen die vanuit Feng Shui worden gesteld.

steen-mgr-moors

Cookieinstellingen