OV-poortjes station Sittard voorlopig nog open

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De door NS eenzijdig aangegeven vervroegde sluitingsdatum van de OV-poortjes op station Sittard – 3 juni – is van de baan. De poortjes blijven in elk geval langer open.

De bekendmaking door NS van de vervroegde sluiting van de poortjes was ingegeven door politieke druk vanuit de Tweede Kamer, naar aanleiding van een aantal ernstige incidenten tegenover medewerkers van het openbaar vervoer.

De NS passeerde met die aankondiging tegen de afspraken in de gemeente Sittard-Geleen en is wat het station in Sittard betreft inmiddels op de vervroegde sluiting teruggekomen. Beide partijen spreken al bijna 10(!) jaar over de gevolgen van de mogelijke sluiting van de stationstunnel en een eventuele oplossing daarvoor.

Wethouder Bert Kamphuis benadrukt dat ook de gemeente Sittard-Geleen veel gelegen is aan de veiligheid van het NS-personeel. “We hebben echter ook te maken met de belangen van bewoners van de de stad en die van de er gevestigde bedrijven, scholen en instellingen, waarvan de medewerkers, leerlingen en gasten en ook andere bezoekers van de stad, veelvuldig gebruik maken van de tunnel.”

Daar komt bij dat er vragen kunnen worden gesteld bij het nuttig effect op de veiligheid voor het NS-personeel wanneer in station Sittard de OV-poortjes dichtgaan. Er zijn in de nabije omgeving immers genoeg stations waar geen poortjes zijn en waar zwartrijders – vaak betrokken bij geweldsincidenten tegen spoorwegpersoneel – eenvoudig op de trein kunnen stappen zonder geldige OV-kaart.

Het college van B&W heeft NS gevraagd om met een aantal voorstellen te komen, waarin met alle geschetste belangen rekening wordt gehouden. Wethouder Kamphuis verwacht dat een of meer voorstellen op korte termijn tegemoet kunnen worden gezien.

Daarbij zal NS ook ingaan op het voorstel om de poortjes van de stationshal te verplaatsen naar de perronopgangen. Volgens NS is dat niet wenselijk omdat daar op piekmomenten congestie zou kunnen ontstaan. De gemeente wil die stelling graag onderbouwd zien.

Wordt vervolgd.

Reacties