Verkeersmaatregelen vanwege Ironman

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

Een van ’s werelds grootste sportevenementen, de triatlon Ironman, komt op zondag 2 augustus door de gemeente Sittard-Geleen. Naast een grandioos sportspektakel brengt de Ironman Maastricht-Limburg voor bewoners en bezoekers ook een aantal verkeer- en parkeerbeperkingen met zich mee.

De organisatie vraagt u en vooral aan de mensen die langs het parcours wonen daar in uw planning rekening mee te houden.

Afgesloten wegen
Het wielrenonderdeel van de Ironman volgt in de gemeente Sittard-Geleen de volgende route:

Bergerweg vanuit Berg a/d Maas, Oude Postbaan, Urmonderbaan (linker weghelft richting sportzone), Lissabonlaan, Zürichstraat, Milaanstraat, Madridstraat, Lissabonlaan, Europaboulevard, Brugstraat, over spoorbrug, Monseigneur Vranckenstraat, Holleweg, Rijksweg Zuid, Wilhelminastraat, Rosmolenstraat, Putstraat, Leyenbroekerweg, Engelenkampstraat, Rijksweg Zuid, Rijksweg Noord, Geleenbeeklaan, Oranjelaan, Nassaustraat, Frans Erenslaan, Spaubeeklaan, Barbarastraat, Europalaan.

Het gaat om twee rondes, dus twee maal doorkomst.

De eerste doorkomst van de koplopers wordt in Sittard verwacht omstreeks 08:30 uur ’s ochtends. Een uur eerder worden deze wegen afgesloten voor het verkeer. De genoemde wegen blijven verder de hele dag afgesloten. Vanwege de aard van de triatlon komen de deelnemers niet in een peloton langs. Ze fietsen allemaal afzonderlijk en liggen door de zwemwedstrijd, die aan het fietsonderdeel vooraf gaat, al redelijk uit elkaar. Dus daarom kan het zijn dat er minutenlang niemand komt, maar toch de straat afgesloten blijft. Pas als de laatste deelnemer is gepasseerd – dat wordt in de middag verwacht – gaan alle straten weer open.

Maatregelen
Er is geen verkeer mogelijk op het parcours. Wel zullen op sommige plaatsen oversteekplekken gecreëerd worden, ook voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Ze zijn beveiligd door bevoegde en gecertificeerde verkeersregelaars en worden via borden duidelijk aangegeven. Het parcours is zodanig samengesteld dat de straten die er binnen vallen bereikbaar en te verlaten zijn. Dat kan of via de sporadische oversteekplaatsen of via een omweg.

De directe omwonenden van het parcours vragen we, als ze hun auto willen gebruiken, voordat de afsluiting van kracht is in een van de zijstraten te parkeren, in elk geval buiten het parcours. Het is namelijk niet toegestaan om op het parcours zelf te rijden.

Hou er ook bij eventuele visites, feestjes, bij zorg aan huis en dergelijke rekening mee door tijdig de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te treffen. Stel iedereen op de hoogte dat parkeren alleen in omliggende straten mogelijk is. Volg altijd de instructies van de verkeersregelaars.

Ironman
De Ironman Maastricht-Limburg brengt topatleten, begeleiders, media en publiek uit heel Europa naar de regio. De wedstrijd werd voor het eerst in 1978 op Hawai gehouden, waar nu nog jaarlijks het wereldkampioenschap plaatsvindt. De editie Maastricht-Limburg is een van de kwalificatiewedstrijden voor het WK. De organisatie is in handen van de Amerikaanse World Triathlon Corporation. De wedstrijd bestaat uit 3,8 km zwemmen, aansluitend 180 km wielrennen en vervolgens 42,2 km hardlopen. Start en finish liggen in Maastricht. Daar vindt ook het zwemmen (in de Maas) en hardlopen plaats. Het wielerparcours volgt een route van 2×90 km door Zuid-Limburg.

Organisatieteam Ironman Maastricht-Limburg hoopt mede namens het gemeentebestuur van Sittard-Geleen op uw begrip voor de tijdelijke beperkingen en wenst u een prachtige sportdag toe.

Cookieinstellingen