Omzeil problemen met Ziggo-internet

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De DNS-servers van Ziggo zijn weer doelwit van cyberaanvallen. Daardoor is internet voor Ziggo-klanten momenteel niet beschikbaar.

Het DNS (data name system) zorgt ervoor dat een door de gebruiker opgegeven internetadres (domeinnaam) wordt vertaald naar een IP-adres, zodat de juiste internetserver kan worden bereikt.

Wanneer een DNS-server overbelast raakt – bijvoorbeeld door een DDoS-aanval – kunnen gebruikers geen websites meer bereiken. Om het probleem met de Ziggo DNS-servers te omzeilen bestaat een oplossing. De gebruiker kan kiezen om een andere DNS te gebruiken dan de standaard DNS van Ziggo. Op internet zijn daarvoor instructies te vinden.

In plaats van automatisch een DNS-serveradres te laten toewijzen door de eigen provider (zoals Ziggo) kunnen internetgebruikers ervoor kiezen om zelf DNS-serveradressen aan te geven. Daarbij wordt het IP-adres 8.8.8.8 of 8.8.4.4 (Google DNS) vaak gebruikt. Als alternatief kan daarbij bijvoorbeeld 208.67.220.220 of 208.67.222.222 van OpenDns.com worden meegegeven, zodat er kan worden uitgeweken wanneer een van de twee problemen heeft.

Maar het is natuurlijk aan Ziggo zelf om ervoor te zorgen dat hun DNS-servers goed beveiligd zijn tegen DDoS aanvallen.

Cookieinstellingen