Nog één week tot de reanimatie-estafette

Foto: Reanimatie-estafette

Donderdag werd op de Markt in Geleen aandacht gevraagd voor de tiende reanimatie-estafette, die op 25 september aanstaande wordt gehouden in Sportzone Limburg.

Die aandacht werd getrokken middels een reanimatie-flashmob op de Markt door leerlingen van het DaCapocollege Sittard-Geleen. Bezoekers van de Markt werden ook middels een kolossaal namaakhart op het belangrijke evenement geattendeerd.

In Nederland worden elke week 300 mensen getroffen door een hartstilstand! Het blijkt dat hulpdiensten vaak niet op tijd (binnen 6 minuten) aanwezig kunnen zijn. Op tijd reanimeren en defibrilleren is daarom van cruciaal belang. Door een goed samenspel van voldoende AED’s in de wijken, voldoende vrijwilligers, die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen en een oproep systeem kan het aantal levens dat wordt gered, stijgen van circa 7% tot boven 25%.

Een initiatiefvoorstel genaamd “Hart voor Limburg” is Statenbreed ondersteund, en reanimatieonderwijspilots op middelbare scholen in de provincie Limburg blijken tot dusver zeer succesvol. Om de continuïteit op langere termijn te kunnen waarborgen is het echter noodzakelijk dit als verplicht vak in het lespakket op te nemen, hetgeen al in veel andere landen het geval is.

Op 1 oktober 2010 is het burgerinitiatief gelanceerd om reanimatieonderwijs als verplicht onderdeel in het lespakket vanaf het 3e leerjaar van het voortgezet onderwijs op te nemen.

Daarvoor is ook een petitie opgesteld, die u hier kunt ondertekenen.

affiche-reanimatie-estafette

 

Reacties